Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 4 piersi kaczki
- 50 dag grzybów
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki natki
- 40 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 6 połówek suszonych pomidorów z oleju
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Piersi oprósz solą i pieprzem. Ułóż na blasze, polej roztopionym masłem i piecz 20 minut (200 st.). Przykryj i trzymaj w piekarniku.
- Grzyby oczyść, pokrój. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oleju. Dodaj grzyby, podsmaż, dopraw solą i pieprzem, duś 10 minut. Dodaj pokrojone pomidory, natkę. Ziemniaki pokrój, ułóż na blasze, skrop olejem, oprósz solą i rozmarynem. Podpiecz. Podawaj do mięsa i grzybów.