Składniki:
- 50 dag małych borowików
- 1,5 kg kapusty włoskiej, ew. białej
- duża cebula
- 2 duże pomidory
- 10 dag masła
- listek laurowy
- ocet do smaku
- 3 łyżki bułki tartej plus 2 łyżki masła
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę pokrój w dużą kostkę. W garnku rozgrzej połowę masła, przesmaż kapustę, delikatnie zakwaś octem i duś, aż lekko zmięknie. Dodaj pokrojone w duże kawałki pomidory, pokrojoną w plasterki cebulę, listek laurowy. Oprósz całość solą, pieprzem i szczyptą soli. Duś 10 minut.
- Na pozostałym maśle podsmaż oczyszczone grzyby. W żaroodpornym naczyniu ułóż kapustę, grzyby, posyp bułką tartą i polej roztopionym masłem. Piecz 15 minut w temperaturze 220 stopni.