Grzyby zapiekane z kapustą

Do zakwaszenia kapusty warto użyć białego octu winnego
/ 17.09.2013 06:20
DRUKUJ PRZEPIS
Grzyby zapiekane z kapustą Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 360 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag małych borowików
  • 1,5 kg kapusty włoskiej, ew. białej
  • duża cebula
  • 2 duże pomidory
  • 10 dag masła 
  • listek laurowy
  • ocet do smaku
  • 3 łyżki bułki tartej plus 2 łyżki masła
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Kapustę pokrój w dużą kostkę. W garnku rozgrzej połowę masła, przesmaż kapustę, delikatnie zakwaś octem i duś, aż lekko zmięknie. Dodaj pokrojone w duże kawałki pomidory, pokrojoną w plasterki cebulę, listek laurowy. Oprósz całość solą, pieprzem i szczyptą soli. Duś 10 minut.
  2. Na pozostałym maśle podsmaż oczyszczone grzyby. W żaroodpornym naczyniu ułóż kapustę, grzyby, posyp bułką tartą i polej roztopionym masłem. Piecz 15 minut w temperaturze 220 stopni.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA