Składniki:
- 70 dag szynki lub łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 10 dag czerstwego chleba
- jajko
- 10 dag chudego wędzonego boczku
- 5 dag słoniny
- 3–4 suszone grzyby
- 20 dag grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, pokrój na 8 cienkich plastrów, rozbij, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut.
2. Grzyby suszone namocz w letniej wodzie.
3. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj rozkruszony chleb, wbij jajko, wymieszaj.
4. Zrazy obłóż plasterkami boczku, posmaruj farszem, ciasno zwiń i obwiąż bawełnianą nicią.
5. W rondlu roztop słoninę. Włóż zrazy i obsmaż, wyjmij. Do rondla wrzuć pokrojone grzyby i podsmaż. Włóż ponownie zrazy. Dodaj namoczone grzyby z płynem z moczenia.
6. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie.
Przepis z "Pani domu"
2. Grzyby suszone namocz w letniej wodzie.
3. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj rozkruszony chleb, wbij jajko, wymieszaj.
4. Zrazy obłóż plasterkami boczku, posmaruj farszem, ciasno zwiń i obwiąż bawełnianą nicią.
5. W rondlu roztop słoninę. Włóż zrazy i obsmaż, wyjmij. Do rondla wrzuć pokrojone grzyby i podsmaż. Włóż ponownie zrazy. Dodaj namoczone grzyby z płynem z moczenia.
6. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie.
Przepis z "Pani domu"