Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 150 g grzybów (warto je "wymieszać", np. kilka pieczarek i kilka podgrzybków)
- 3,5 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 ząbka czosnku
- 4 kromki chleba tostowego
- łyżka masła
- kula mozzarelli
- odrobina parmezanu
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik (najlepiej z funkcją grillowania).
2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
3. Grzyby dokładnie oczyść, a następnie pokrój na plasterki i włóż na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy.
4. Smaż na dużym ogniu przez około 3 minuty, lekko rumieniąc.
5. Dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i dodaj drobno posiekany czosnek.
7. Zdejmij całość z patelni i przykryj np. kawałkiem folii aluminiowej.
8. Tosty chwilę podgrzewaj w piekarniku lub w tosterze, aby były lekko chrupiące.
9. Posmaruj je masłem, rozłóż grzyby (kilka odłóż na później), polej oliwą.
10. Na wierzch połóż kawałki mozzarelli, parmezan i resztę grzybów.
11. Posyp sporą ilością czarnego pieprzu i wstaw do piekarnika na kilka minut, dopóki ser się nie roztopi.
12. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
3. Grzyby dokładnie oczyść, a następnie pokrój na plasterki i włóż na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy.
4. Smaż na dużym ogniu przez około 3 minuty, lekko rumieniąc.
5. Dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i dodaj drobno posiekany czosnek.
7. Zdejmij całość z patelni i przykryj np. kawałkiem folii aluminiowej.
8. Tosty chwilę podgrzewaj w piekarniku lub w tosterze, aby były lekko chrupiące.
9. Posmaruj je masłem, rozłóż grzyby (kilka odłóż na później), polej oliwą.
10. Na wierzch połóż kawałki mozzarelli, parmezan i resztę grzybów.
11. Posyp sporą ilością czarnego pieprzu i wstaw do piekarnika na kilka minut, dopóki ser się nie roztopi.
12. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.