Składniki:
- 35 dag leśnych grzybów (podgrzybki, rydze, maślaki)
- 6 średnich ziemniaków
- 6 jajek
- 10 dag masła
- pęczek cebulki dymki
- kilka łyżek oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć grzyby i delikatnie mieszając, podsmaż, po czym zdejmij z ognia.
- Ziemniaki obierz, pokrój w niezbyt cienkie plasterki, podsmaż na rumiano na kilku łyżkach oleju, a następnie dodaj do nich pokrojoną dymkę. Dołóż podsmażone grzyby, wymieszaj, oprósz sporą ilością pieprzu. Jajka rozmieszaj w miseczce, dopraw solą. Zalej składniki na patelni, lekko przemieszaj, przykryj i smaż na małym ogniu, aż jajka się zetną.