Grzyby w ziemniaczanym omlecie

Danie podaj z ostrą surówką, np. marchewką z chrzanem
/ 17.09.2013 16:12
DRUKUJ PRZEPIS
Grzyby w ziemniaczanym omlecie
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 370 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 35 dag leśnych grzybów (podgrzybki, rydze, maślaki)
  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 jajek
  • 10 dag masła
  • pęczek cebulki dymki
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć grzyby i delikatnie mieszając, podsmaż, po czym zdejmij z ognia.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w niezbyt cienkie plasterki, podsmaż na rumiano na kilku łyżkach oleju, a następnie dodaj do nich pokrojoną dymkę. Dołóż podsmażone grzyby, wymieszaj, oprósz sporą ilością pieprzu. Jajka rozmieszaj w miseczce, dopraw solą. Zalej składniki na patelni, lekko przemieszaj, przykryj i smaż na małym ogniu, aż jajka się zetną.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA