Grzyby marynowane z rozmarynem

Na zimowe spotkania z przyjaciółmi!
/ 16.08.2013 04:12
DRUKUJ PRZEPIS
Grzyby marynowane z rozmarynem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg grzybów, np. prawdziwków, podgrzybków
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2–3 łyżki cukru
  • kawałek czerwonej papryki
  • cebula
  • 150 ml octu 10-proc.
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól
Przygotowanie:
  1. Grzyby oczyść, odetnij trzony, kapelusze dokładnie opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 10 min. Wylej na sito, dokładnie osącz, wystudź. Napełnij nimi słoiczki.
  2. Zagotuj 400 ml wody z przyprawami, paskami papryki i krążkami cebuli. Dodaj ocet, zagotuj. Gorącą marynatą zalej grzyby, dodaj też przyprawy i warzywa.
  3. Słoiki zamknij. Możesz je zapasteryzować co zwiększy trwałość przetworów.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA