Składniki:
- 1 kg grzybów, np. prawdziwków, podgrzybków
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- gałązka świeżego rozmarynu
- 2–3 łyżki cukru
- kawałek czerwonej papryki
- cebula
- 150 ml octu 10-proc.
- 50 ml octu balsamicznego
- sól
Przygotowanie:
- Grzyby oczyść, odetnij trzony, kapelusze dokładnie opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 10 min. Wylej na sito, dokładnie osącz, wystudź. Napełnij nimi słoiczki.
- Zagotuj 400 ml wody z przyprawami, paskami papryki i krążkami cebuli. Dodaj ocet, zagotuj. Gorącą marynatą zalej grzyby, dodaj też przyprawy i warzywa.
- Słoiki zamknij. Możesz je zapasteryzować co zwiększy trwałość przetworów.