Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 kg grzybów, np. prawdziwków, podgrzybków
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2–3 łyżki cukru
  • kawałek czerwonej papryki
  • cebula
  • 150 ml octu 10-proc.
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól
Reklama
Przygotowanie:
  1. Grzyby oczyść, odetnij trzony, kapelusze dokładnie opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 10 min. Wylej na sito, dokładnie osącz, wystudź. Napełnij nimi słoiczki.
  2. Zagotuj 400 ml wody z przyprawami, paskami papryki i krążkami cebuli. Dodaj ocet, zagotuj. Gorącą marynatą zalej grzyby, dodaj też przyprawy i warzywa.
  3. Słoiki zamknij. Możesz je zapasteryzować co zwiększy trwałość przetworów.
Reklama
Reklama
Reklama