Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag grzybów leśnych lub pieczarek
- 250 g makaronu
- 2 cebule
- szklanka śmietany 18%
- 2 jajka
- masło
- 3 łyżki żółtego sera (startego)
- tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na grzyby zapiekane z makaronem!
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź.
- Pieczarki pokrój na plasterki i podsmaż na maśle (inne grzyby duś, aż będą miękkie).
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i również podsmaż.
- Ugotowany makaron wymieszaj z cebulą i pieczarkami.
- Śmietanę roztrzep z jajkami, solą i pieprzem.
- Dodaj posiekanego tymianku.
- Makaron przełóż do kokilek. Zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp odrobiną żółtego sera.
- Zapiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni C około 20 minut.
- Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.
Dowiedz się więcej o grzybach:
Grzyby marynowane - jak zrobić grzyby w occie?
Najczęściej spotykane grzyby jadalne
Jak suszyć grzyby - poradnik Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler Zrazy w sosie grzybowym - przepis Grzybowa zabielana - przepis Ani Starmach Co zrobić z kurek - 16 przepisów Przepis na sos grzybowy - jak go zrobić krok po kroku
Najczęściej spotykane grzyby jadalne
Jak suszyć grzyby - poradnik Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler Zrazy w sosie grzybowym - przepis Grzybowa zabielana - przepis Ani Starmach Co zrobić z kurek - 16 przepisów Przepis na sos grzybowy - jak go zrobić krok po kroku