Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej w wywarze grzybowym kaszy gryczanej
- 60 dag mieszanych grzybów leśnych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki
- 15 dag ostrego sera żółtego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Oczyszczone grzyby pokroić na spore kawałki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i olej. Włożyć grzyby oraz obraną i posiekaną cebulę z czosnkiem. Smażyć kilka minut.
- Podlać 1/2 szklanki wody, wsypać szczyptę soli, pieprzu i gałki. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż woda odparuje.
- Ser pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce.
- Grzyby wymieszać z kaszą, serem i natką. Przed podaniem posypać posiekaną natką.