Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- opakowanie makaronu (najlepiej pappardelle lub tagliatelle)
- 300 g grzybów (najlepiej borowików lub podgrzybków)
- cebula
- 6 ząbków czosnku
- świeży majeranek
- 100 ml białego wina
- 200 g masła
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić makaron z grzybami!
- Makaron gotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.
- Na oleju przesmaż posiekaną cebule i czosnek, następnie dodaj pokrojone grzyby i na dużym ogniu smaż do momentu, aż się zrumienią.
- Dopraw solą oraz pieprzem i dodaj majeranek.
- Całość zalej winem i czekaj, aż się zredukuje.
- Na końcu dodaj zimne masło i szybko mieszaj, by sos zgęstniał.
- Makaron połącz z sosem.
Dowiedz się więcej o grzybach:
Grzyby marynowane - jak zrobić grzyby w occie?
Najczęściej spotykane grzyby jadalne
Jak suszyć grzyby - poradnik Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler Zrazy w sosie grzybowym - przepis Grzybowa zabielana - przepis Ani Starmach Co zrobić z kurek - 16 przepisów Przepis na sos grzybowy - jak go zrobić krok po kroku
Najczęściej spotykane grzyby jadalne
Jak suszyć grzyby - poradnik Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler Zrazy w sosie grzybowym - przepis Grzybowa zabielana - przepis Ani Starmach Co zrobić z kurek - 16 przepisów Przepis na sos grzybowy - jak go zrobić krok po kroku