Grzyby pasteryzowane

Zachowaj ten jesienny smak!
/ 19.08.2013 04:26
DRUKUJ PRZEPIS
Grzyby pasteryzowane Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 80 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg grzybów, np.: borowików, podgrzybków, maślaków, koźlaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3–4 ziarna ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soli
Przygotowanie:
  1. Grzyby oczyść, odetnij trzony. Kapelusze opłucz, wrzuć na osolony wrzątek z dodatkiem pokrojonej cebuli, soku z cytryny i przypraw. Gotuj ok. 10 min.
  2. Grzybami napełnij słoiki, zalej je gorącą wodą z gotowania.
  3. Słoiki zamknij, wstaw do dużego garnka wyłożonego papierowym ręcznikiem. Zalej gorącą wodą, tak by sięgała nieco poniżej pokrywek. Pasteryzuj ok. 50 min, licząc od momentu zagotowania się wody.
DRUKUJ PRZEPIS