Grzyby pasteryzowane

Zachowaj ten jesienny smak!
/ 19.08.2013 04:26
DRUKUJ PRZEPIS
Grzyby pasteryzowane Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 80 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg grzybów, np.: borowików, podgrzybków, maślaków, koźlaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3–4 ziarna ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soli
Przygotowanie:
  1. Grzyby oczyść, odetnij trzony. Kapelusze opłucz, wrzuć na osolony wrzątek z dodatkiem pokrojonej cebuli, soku z cytryny i przypraw. Gotuj ok. 10 min.
  2. Grzybami napełnij słoiki, zalej je gorącą wodą z gotowania.
  3. Słoiki zamknij, wstaw do dużego garnka wyłożonego papierowym ręcznikiem. Zalej gorącą wodą, tak by sięgała nieco poniżej pokrywek. Pasteryzuj ok. 50 min, licząc od momentu zagotowania się wody.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA