Składniki:
- 30 dag fileta z indyka
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 60 dag dowolnych grzybów
- 30 dag ryżu
- 20 dag ugotowanej ciecierzycy
- 10 dag startego parmezanu
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 gałązki szałwii
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Mięso pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Wstawić do lodówki na pół godziny.
- Na rozgrzaną oliwę wsypać pokrojoną cebulę, grzyby i indyka. Mieszając smażyć 5 min, doprawić. Dodać opłukany i osączony ryż, mieszając smażyć 5 min. Zalać gorącą wodą, by składniki były zakryte 2 cm warstwą płynu, zagotować. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać ciecierzycę, wymieszać i gotować jeszcze 10 min.
- Risotto odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Dodać parmezan i kremówkę, wymieszać. Posypać listkami szałwii i wiórkami skórki cytrynowej.