Sos grzybowy zrobisz na śmietanie z masłem. Duś przez 20 minut

Sos grzybowy najprościej przygotować z dodatkiem śmietany i ulubionych ziół. Im drobniej pokroisz grzyby, tym będzie gęstszy i kremowy.
Weronika Kwaśniak / 23.09.2015 06:05
DRUKUJ PRZEPIS
Sos grzybowy zrobisz na śmietanie z masłem. Duś przez 20 minut fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag leśnych grzybów  
  • cebula  
  • 2 łyżki masła  
  • łyżka mąki  
  • 400 ml śmietanki kremówki  
  • natka pietruszki  
  • sól  
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Grzyby oczyść, opłucz, większe okazy pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę.  
  3. Zeszklij ją na maśle.
  4. Dodaj grzyby i przesmaż je cały czas mieszając.
  5. Podduś, by odparowała większość płynu.
  6. Dodaj śmietankę z mąką, podgotuj, przypraw.
  7. Posyp natką do smaku.

Zobacz też inne przepisy na danie z grzybami:
Risotto z grzybami  - prosty i sprawdzony przepis
Dania z kurkami na kilka sposobów

DRUKUJ PRZEPIS