Składniki:
- 70 dag grzybów leśnych
- cebula
- 2 - 3 łyżki masła
- włoszczyzna
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- tymianek
- rozmaryn
- 4 średnie ziemniaki
- 100 ml śmietany 12 %
- łyżka mąki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić, umyć, duże pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozpuścić masło, włożyć cebulę z grzybami i smażyć mieszając, aż grzyby puszczą sok. Przykryć i dusić ok. 10 min.
- Włoszczyznę oczyścić, pokroić, dodać do grzybów. Wlać 2 l wody, dodać czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, po gałązce tymianku i rozmarynu oraz sól i pieprz. Gotować ok. 30 min na małym ogniu.
- Dodać pokrojone ziemniaki, gotować jeszcze 15 min. Zupę zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotować, doprawić do smaku. Posypać posiekaną natką.