Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag grzybów leśnych
- por
- mały seler
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 35 dag sera typu rokpol
- 1/2 szklanki kremówki
- 1 l bulionu warzywnego
- garść posiekanej natki
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić w kawałki.
- Na maśle przesmażyć posiekany por. Dołożyć grzyby. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Co jakiś czas przemieszać.
- Ziemniaki i seler obrać, pokroić w niewielką kostkę. Dodać do grzybów. Zalać bulionem (może być przygotowany z kostki) i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
- Dodać pokruszony ser. Zupę podgrzewać, aż ser się rozpuści. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.
- Na końcu dosypać zmielone orzechy i garść posiekanej natki pietruszki.
Rada: Do zupy można dodać niewielka ilość czosnku (2 ząbki). Drobno go posiekać i przesmażyć na maśle – będzie bardziej wyrazista.