Wołowe zrazy duszone z grzybami

Na bogato!
/ 16.08.2013 04:07
DRUKUJ PRZEPIS
Wołowe zrazy duszone z grzybami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 100 min
Ilość kalorii: 200 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag wołowiny na zrazy, np. z udźca
  • łyżka musztardy
  • kawałek czerwonej papryki
  • kiszony ogórek
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 20 dag grzybów
  • cebula
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, osusz. Pokrój w poprzek włókien na plastry. Każdy lekko rozbij, oprósz pieprzem, posmaruj z jednej strony musztardą. Połóż na niej 1–2 paski papryki i słupek ogórka. Zwiń roladkę, obwiąż bawełnianą białą nitką. Zrazy obtocz w mące, obsmaż na oleju.
  2. Grzyby oczyść, pokrój na kawałki, ugotuj w niedużej ilości osolonej wody. Cebulę pokrój w talarki, zrumień na oleju.
  3. Zrazy ułóż w rondlu, zalej grzybami z wywarem, dodaj cebulę. Duś, aż mięso będzie miękkie.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA