Składniki:
- 50 dag wołowiny na zrazy, np. z udźca
- łyżka musztardy
- kawałek czerwonej papryki
- kiszony ogórek
- łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
- 20 dag grzybów
- cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, osusz. Pokrój w poprzek włókien na plastry. Każdy lekko rozbij, oprósz pieprzem, posmaruj z jednej strony musztardą. Połóż na niej 1–2 paski papryki i słupek ogórka. Zwiń roladkę, obwiąż bawełnianą białą nitką. Zrazy obtocz w mące, obsmaż na oleju.
- Grzyby oczyść, pokrój na kawałki, ugotuj w niedużej ilości osolonej wody. Cebulę pokrój w talarki, zrumień na oleju.
- Zrazy ułóż w rondlu, zalej grzybami z wywarem, dodaj cebulę. Duś, aż mięso będzie miękkie.