Kiedy dziecko może zacząć jeść grzyby fot. Adobe Stock/Anna

Kiedy dziecko może zacząć jeść grzyby?

Kiedy dziecko może zacząć jeść grzyby – to najczęstsze pytanie rodziców. Opinie są podzielone. Mówi się, że są one ciężkostrawne i nie mają żadnych wartości odżywczych. Okazuje się również, że nawet grzyby nietrujące mogą być niebezpieczne dla dzieci. Także dowiedz się więcej na ich temat, zanim podasz je swojemu dziecku.
Kiedy dziecko może zacząć jeść grzyby fot. Adobe Stock/Anna

Niestety, niektórzy rodzice lekceważą zalecenia ekspertów odnośnie podawania dzieciom grzybów, co może prowadzić do niebezpiecznych skutków. Jeśli jesteś rodzicem, warto zgłębić ten temat, aby uniknąć zatrucia pokarmowego.

Spis treści:

  1. Czy dzieci mogą jeść grzyby?
  2. Od kiedy można podawać dziecku grzyby?
  3. Czy dzieci mogą jeść pieczarki?
  4. Kurki dla dzieci – czy to dobry wybór?
  5. Grzyby mun dla dziecka
  6. Dziecko zatrute grzybami – co robić w takim przypadku?
  7. Dlaczego dzieci nie mogą jeść grzybów?

Czy dzieci mogą jeść grzyby?

Grzyby leśne nie są zalecane dzieciom. Co do grzybów hodowlanych, takich jak boczniaki czy shiitake, nie ma przeciwwskazań. Jednakże jako przyszła mama, lepiej nie spiesz się z podawaniem grzybów na początku przygody z rozszerzaniem diety.

W zależności od gotowości dziecka możesz podawać mu grzyby hodowlane podduszone, np. z olejem rzepakowym, zmiksowane, drobno pokrojone lub pokrojone w plasterki. Zaleca się wprowadzanie dziecku 1-2 grzybów oraz późniejszą obserwację reakcji dziecka. Jeśli pierwszy grzyb dziecku nie podpasuje, to nie znaczy, że z kolejnymi będzie tak samo. Trzeba podejść do tego sukcesywnie – jeśli tym razem się nie udało, spróbuj ponownie za jakiś czas.

Od kiedy można podawać dziecku grzyby?

Zakłada się, że nie można podawać grzybów dzieciom, które nie ukończyły 10. roku życia. Jednakże nie ma sztywnych wytycznych odnośnie tego zakazu. Zdarza się, że spożywają je dzieci już od 7. roku życia, jednak wiąże się to z ryzykiem zatrucia. Ponadto grzyby są ciężkostrawne. Dzieciom starszym nie zaleca się podawać grzybów marynowanych, ponieważ zawierają sól, cukier i ocet. Można podać dziecku zupę grzybową, jednakże małą porcję i nie częściej niż raz w tygodniu.

Wbrew różnym opiniom, grzyby posiadają białko, witaminy, potas, magnez i fosfor, więc uważane są za zdrowe. Jednak przez to, że są ciężkostrawne, nie zaleca się podawać ich w dużej ilości dzieciom. Ważne jest, by nie podawać grzybów niemowlakom, ponieważ pierwsze miesiące ich życia polegają na rozszerzaniu diety i poznawaniu odpowiednich dla nich produktów.

Czy dzieci mogą jeść pieczarki?

Pieczarki są bezpieczne dla dzieci, więc można je wprowadzać do diety już przed 1. rokiem życia. Trzeba pamiętać, by dokładnie je oczyścić oraz osuszyć przed kolejnymi czynnościami. Nie należy podawać dziecku surowej pieczarki, tylko takie, które zostały poddane obróbce termicznej.

Pieczarki:

  • dostarczają witaminę D, która jest ważna dla układu kostnego,
  • posiadają witaminy C, B1, B12 oraz E,
  • zawierają beta-glukany oraz polifenole, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie oraz pobudzają do pracy układ odpornościowy,
  • dostarczają minerały, takie jak selen, cynk, potas, miedź, molibden, magnez, żelazo i mangan.

Kurki dla dzieci – czy to dobry wybór?

Kurki posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają komplet witamin i minerałów – witaminy: A, E, C, PP, D2, B1, B2, i następujące minerały: fosfor, sód, wapń, magnez, potas, siarka, chlor, mangan, fluor oraz żelazo. Ponadto kurki składają się w 88% z wody. Jeśli chodzi o wszechobecną w grzybach ciężkostrawną chitynę, wyjątkiem dla niej może być proszek z suszonych kurek, ponieważ w nim chityna przestaje być zagrożeniem dla procesu trawienia u dzieci.

Wracając do pytania o to, czy kurki dla dzieci to dobry wybór, zalecamy podawanie ich dzieciom, jednakże z umiarem i w rozsądnych ilościach.

Grzyby mun dla dziecka

Specyficzną odmianą są grzyby mun. To chiński specjał, który występuje również w Polsce. Zakłada się, że grzyby mun mają one działanie lecznicze. Zmniejszają krzepliwość krwi, poprawiają krążenie i łagodzą zaparcia oraz mdłości. Nie stanowią one większego zagrożenia dla dzieci, jeśli wcześniej zostały poddane obróbce termicznej. Nie należy jednak przekraczać porcji zalecanej dla dziecka, czyli ok. jeden raz w tygodniu.

Dziecko zatrute grzybami – co robić w takim przypadku?

Gdy dziecko zatruje się grzybami, to w pierwszym kroku trzeba zawieźć je do szpitala. Należy zrobić to od razu, gdy dziecko zaczyna się źle czuć. Na miejscu dziecko poddawane jest najczęściej płukaniu żołądka. Uzupełniane są woda i elektrolity. Zatrucia dziecięce są cięższe niż zatrucia u dorosłych. Trzeba być zatem ostrożnym, ponieważ większość przypadków zatrucia grzybami wśród dzieci kończy się śmiercią.

Zatrucie grzybami u dzieci objawia się rozstrojem żołądkowo-jelitowym. Tak więc nie należy bagatelizować nawet najmniejszych symptomów, które pojawiają się po zjedzeniu grzybów.

Dlaczego dzieci nie mogą jeść grzybów?

Jak już pisaliśmy wcześniej, dzieci mogą jeść grzyby w niewielkich ilościach. Jednakże grzyby nie powinny być na pierwszym miejscu w diecie dziecka. Dlaczego należy je ograniczać?

  • Grzyby są ciężkostrawne – więc mogą stanowić spore obciążenie dla układu pokarmowego dzieci. Organizm dziecka dopiero uczy się trawienia, więc problemy żołądkowe malucha mogą być bardziej dotkliwe niż u osób dorosłych. Zawarta w grzybach chityna może podrażnić przewód pokarmowy.
  • Grzyby mogą wywołać bezsenność – nie należy podawać ich dziecku wieczorem.
  • Grzyby mogą zawierać metale ciężkie – zwłaszcza te, które rosną blisko dróg lub zakładów przemysłowych.
  • Istnieje ryzyko zatrucia – osoba, która nie zna się na grzybach, może podać dziecku gatunek trujący. Przykładem jest borowik szatański. Łatwo odróżnić go w smaku, ponieważ jest gorzki, a dodanie go do obiadu, zepsuje cały smak potrawy.

Zobacz także: