Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag podgrzybków
- cebula
- pęczek szparagów (lub 30 dag fasolki szparagowej)
- 3 pomidory
- 5 dag rukoli
- mała marchewka
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki masła
- pieprz ziołowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Podgrzybki oczyść, pokrój w plastry. Razem z posiekaną cebulką podsmaż na maśle. Na koniec oprósz solą i pieprzem.
- Szparagi gotuj 12 min w posolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą. Osącz.
- Usmażone grzyby wyjmij z patelni, wymieszaj z cząstkami pomidorów, szparagami i rukolą oraz marchewką startą na drobnej tarce.
- Tłuszcz po smażeniu grzybów rozprowadź sokiem z cytryny, dolej bulion, zagotuj. Przypraw pieprzem ziołowym. Sałatkę polej sosem. Oprósz czarnym pieprzem.