Co zrobić z golonki i co do niej dodać? Najpopularniejszy przepis na golonkę to ten z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i ciemnego piwa. Możesz podawać ją z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub świeżym pieczywem. Smak golonki wieprzowej doskonale komponuje się z kiszonkami - kapustą lub ogórkami, a także buraczkami na ciepło czy papryką konserwową.
Pamiętaj, że golonka spożywana w nadmiarze może przyczyniać się do otyłości i podniesienia poziomu szkodliwego cholesterolu. W 100 g golonki zawarte jest prawie 300 kcal, ok. 25 g tłuszczu i ok. 19 g białka zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że golonka ulokowała się w rankingu najbardziej tłustych potraw.
Pamiętaj, aby przed gotowaniem czy pieczeniem, golonkę dokładnie obejrzeć i sprawdzić, czy nie ma na niej szczeciny. Profilaktycznie warto opalić mięso nad płomieniem, a przypalone włoski możesz zeskrobać ostrym nożem.
Spis treści:
Co do golonki: golonka pieczona z ziemniakami
Golonkę możesz przygotować w wersji pieczonej lub gotowanej. W obu przypadkach będzie doskonale smakować i pasować zarówno do ciepłej herbaty, jak i zimnego piwa.
Składniki:
- 3 małe golonki wieprzowe,
- 1 kg drobniejszych ziemniaków,
- 2 średnie cebule,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 główki czosnku,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 400 ml bulionu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Golonki umyj pod strumieniem zimnej wody i odstaw na cedzak, aby obciekły. Lekko osusz przy użyciu kuchennych ręczników papierowych.
- Przy użyciu ostrego noża, zrób w każdej z nich sporą liczbę nacięć - im głębsze, tym lepiej.
- Obierz i potnij na połówki lub ćwiartki czosnek. Obtocz go w mieszaninie soli, pieprzu i tymianku, a następnie włóż czosnek głęboko w przygotowane nacięcia.
- Pozostałą mieszaniną przypraw natrzyj całą powierzchnię golonek i odstaw w chłodne miejsce, na ok. 5-6 godzin.
- Golonki lekko obsmaż na oleju, przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej bulionem.
- Obłóż liśćmi laurowymi, obsyp zielem angielskim i przykryj grubo pokrojonymi płatami cebuli.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piecz około 2 godzin. (Dobrze jest w tym czasie 2-3 razy wyjąć naczynie i po otwarciu polać całe golonki nagromadzoną zalewą).
- Dokładnie umyj ziemniaki i zalej je wrzątkiem.
- Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Odcedź i dołóż do golonek. Piecz 30 minut.
- Golonkę pieczoną podawaj z kapustą na ciepło lub ulubioną surówką.
fot. Co zrobić z golonki: golonka pieczona z ziemniakami/Adobe Stock, izikmd
Co zrobić z golonki: przepis na golonkę w piwie
Co zrobić z golonki, aby była świetną przekąską imprezową, ale także daniem głównym? Wypróbuj przepis na piwną marynatę i przygotuj golonkę tak, aby zachwycić wszystkich gości i domowników.
Składniki:
- 3 małe golonki wieprzowe,
- 1,5 szklanki mocnego piwa,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- 300 g kiszonej kapusty,
- 2 średnie cebule,
- 2 średnie jabłka,
- olej roślinny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyj golonki pod strumieniem zimnej wody i obgotuj w dużym garnku z dodatkiem soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego.
- Odstaw mięso na cedzak. Wywar zaś zostaw w osobnym naczyniu.
- Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.
- Golonki natrzyj solą, włóż do naczynia i podlej całym piwem.
- Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 C.
- W tym czasie 2-3 razy wyciągnij golonkę, obróć i polej zalewą piwną z dna naczynia.
- Obierz i pokrój w drobną kosteczkę cebule. Po upływie 90 minut, do naczynia z golonkami dodaj kiszoną kapustę, pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
- Piecz w piekarniku przez 30 minut.
- Wyciągnij naczynie z golonkami, dolej wywar powstały z obgotowywania golonki. Dodaj, pokrojone w cienkie plastry jabłka.
- Włóż do piekarnika i piecz jeszcze 40 minut.
fot. Co zrobić z golonki: golonka w piwie/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Co do golonki: golonka gotowana z warzywami
Jeśli chodzi o dodatki do golonki, idealnie sprawdzą się świeże lub podpieczone warzywa. Jeśli nie wiesz, co zrobić z golonki, podaj ją właśnie w tej formie, aby zbalansować smaki oraz stworzyć przeciwwagę dla dość tłustego mięsa.
Składniki:
- 1 duża golonka wieprzowa (najlepiej tylna),
- 1 duży seler,
- 6 średnich marchewek,
- 3 średnie pietruszki,
- 1 duży por,
- 1 duża cebula,
- 100 ml sosu sojowego,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 4 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Golonkę obsmaż na patelni ze wszystkich stron.
- Włóż do dużego garnka i zalej wodą tak, aby golonka nie wystawała nad jej poziom.
- Doprowadź do wrzenia, a gdy pojawią się pierwsze „szumowiny”, zbierz je łyżką.
- Dodaj wszystkie obrane i umyte warzywa. Dodaj sól, pieprz, miód, sos sojowy i pozostałe przyprawy.
- Gotuj około 3 godziny.
- Gotowaną golonkę podawaj z pieczywem i chrzanem lub musztardą.
fot. Co do golonki: golonka z warzywami/Adobe Stock, izikmd
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.01.2021.
Zobacz więcej pomysłów na to, co zrobić z golonki: