Pomysłów na sernik jest cała masa. W zasadzie każda pani domu ma jakiś swój autorski przepis. Do masy możesz dodać śmietankę, rozpuszczoną czekoladę, owoce czy właśnie serek mascarpone. Zobacz, jak wykorzystać go w tych pysznych przepisach.
Spis treści:
- Pieczony sernik z mascarpone i borówkami
- Sernik z białą czekoladą i mascarpone
- Sernik na zimno z mascarpone na herbatnikach
- Sernik oreo z mascarpone
- Sernik z mascarpone i budyniem
Pieczony sernik z mascarpone i borówkami
Owoce są świetnym dodatkiem do sernika, zarówno tego na ciepło, jak i na zimno. W tej pieczonej wersji wykorzystasz borówki - będą dodatkiem do samego ciasta, a także bazą kremowej masy do udekorowania całości.
Składniki na sernik:
- 150 g herbatników lub biszkoptów,
- 3 łyżki twarogu (może być na sernik, może być klasyczny półtłusty),
- 50 g masła,
- 500 g serka mascarpone,
- 100 g borówek,
- 3 jajka M,
- 160 g drobnego cukru,
- 125 ml śmietany 12%,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Składniki na masę:
- 200 g serka mascarpone,
- 150 g borówek,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 50 g masła.
Sposób przygotowania:
- Borówki umyj i osusz.
- Masło do sernika (20 g) rozpuść w rondelku lub kąpieli wodnej i wystudź. Herbatniki lub biszkopty zgnieć na mniejsze kawałki.
- Połącz z masłem i mieszaj szpatułką, aż stworzy się zbita masa. Wyklej nią dno formy.
- Serek mascarpone wrzuć do miski i chwilę "rozbełtaj" mikserem. Dodaj twaróg, skrobię, oba cukry oraz śmietanę. Całość zmiksuj krótko, jedynie do połączenia składników.
- Nie przerywając miksowania na niskich obrotach, dodawaj do masy po jednym jajku i ponownie zmiksuj do połączenia składników.
- Osuszone borówki wrzuć do masy serowej i lekko wymieszaj.
- Przelej całość na herbatnikowy spód i lekko wyrównaj powierzchnię.
- Piekarnik rozgrzej do 160 stopni, a na dno wstaw naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą. Dzięki temu sernik będzie wilgotny i puszysty.
- Wstaw do środka sernik i piecz przez godzinę. Studź przy uchylonych drzwiczkach.
- Przygotuj masę. Serek przełóż do miski i dodaj cukier oraz miękkie masło. Całość zmiksuj lub utrzyj przy pomocy kulistej łyżki.
- Borówki zblenduj na gładki mus i dodaj do masy serowo-maślanej. Wyłóż na wystudzony sernik, udekoruj borówkami i wstaw całość do lodówki na 6-8 godzin.
fot. Sernik z mascarpone i borówkami/Adobe Stock, teressa
Sernik z białą czekoladą i mascarpone
Klasyczny puszysty sernik z wiaderka możesz uzupełnić także rozpuszczoną białą czekoladą oraz serkiem mascarpone. Dzięki temu powstanie kremowa masa, która idealnie sprawdzi się jako szybkie i tanie ciasto do kawy.
Składniki:
- 150 g czekoladowych herbatników,
- 50 g masła,
- kilogram twarogu na sernik,
- 5 jajek,
- 120 g drobnego cukru,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 1,5 tabliczki białej czekolady,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Masło rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź. Herbatniki pokrusz na małe kawałki, a następnie wymieszaj z ostudzonym masłem.
- Tak powstałą masą wyklej spód oraz boki formy (lub sam spód).
- W rondelku podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Kiedy zrobi się ciepła, dodaj czekoladę i mieszaj, aż cała się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
- W misce utrzyj twaróg i oba cukry. Powinna powstać puszysta masa.
- W trakcie ucierania (na wolnych obrotach miksera lub ręcznie) dodawaj stopniowo po jednym jajku. Następnie to samo zrób z obiema mąkami.
- Do tak przygotowanej masy serowej wlej wystudzoną śmietankę. Ponownie zmiksuj, a następnie przelej na spód z herbatników i lekko wyrównaj szpatułką.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a na dno wstaw naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wrzącą wodą.
- Następnie wstaw sernik na środkową półkę i piecz 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 1,5 godziny. Studź przy uchylonych drzwiczkach.
- Gotowy sernik wstaw do lodówki na kilka godzin.
fot. Sernik z mascarpone i białą czekoladą/Adobe Stock, Chaechaebyv
Sernik na zimno z mascarpone na herbatnikach
Przy pomocy mascarpone możesz także przygotować pyszny sernik na zimno - to idealna propozycja na upalne dni. Możesz połączyć go z orzeźwiającą galaretką i świeżymi owocami, a także słodkimi sosami czekoladowymi lub karmelowymi.
Składniki:
- 200 g herbatników,
- 60 g masła,
- 600 g serka mascarpone,
- 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%,
- czubata łyżka żelatyny,
- 4 czubate łyżki cukru pudru,
- 60 ml mleka.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w kąpieli wodnej lub rondelku i ostudź. Herbatniki rozkrusz na drobno i wymieszaj z wystudzonym masłem.
- Tak przygotowaną masą wyklej spód i ewentualnie boki formy, a następnie całość wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Bardzo ciepły płyn przelej do dużej miski i rozpuść w nim żelatynę.
- Mocno schłodzoną śmietankę wymieszaj z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubij na wysokich obrotach miksera na bardzo gęstą, sztywną masę.
- Następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawaj masę do miski z żelatyną, cały czas mieszając lub miksując na niskich obrotach.
- Gotową masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj i wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem udekoruj wedle uznania.
fot. Sernik na zimno z mascarpone/Adobe Stock, noirchocolate
Sernik oreo z mascarpone
Serniki uwielbiają towarzystwo czekoladowo-śmietankowych ciasteczek w typie oreo. W takiej formie najlepiej przygotować je na zimno.
Składniki:
- 350 g ciasteczek Oreo (część na spód, część do masy),
- 60 g masła,
- 500 g serka mascarpone,
- 200 g serka Philadelphia,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 60 ml mleka.
Sposób przygotowania:
- Mascarpone i serek Philadelphia powinny być w temperaturze pokojowej, a śmietanka mocno schłodzona.
- Masło rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie lekko wystudź.
- 150 g ciasteczek oreo pokrusz na bardzo drobno, a następnie wymieszaj z wystudzonym masłem. Możesz użyć miksera.
- Tak przygotowaną masą wyklej dół formy i wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy.
- Serek mascarpone oraz Philadelphia zmiksuj na wysokich obrotach, a następnie dodaj schłodzoną śmietankę i miksuj, aż powstanie gęsta, puszysta masa.
- Stopniowo, po łyżce dodaj cukier puder, cały czas miksując.
- W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Kiedy będzie ciepłe, przelej je do dużej miski i wymieszaj z żelatyną.
- Partiami, bardzo powoli dodawaj serową masę, cały czas miksując na niskich obrotach.
- Na koniec wkrusz do środka pozostałe ciasteczka (200 g) i wymieszaj.
- Przełóż masę na spód z herbatników i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
fot. Sernik na zimno z mascarpone i oreo/Adobe Stock, Ivanna Pavliuk
Sernik z mascarpone i budyniem
Sernik z wykorzystaniem proszków budyniowych jest szybki, a do tego doskonale smakuje. Korzystając z tego przepisu, możesz przygotować także pyszny sernik krakowski Magdy Gessler. Najlepiej sprawdzi się budyń śmietankowy lub waniliowy, ale możesz poeksperymentować np. ze smakiem karmelowym czy toffi.
Składniki:
- kilogram sera z wiaderka,
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g masła,
- 6 jajek M,
- 2 opakowania budyniu,
- 100 g drobnego cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz wcześniej przygotować spód z herbatników i masła (z poprzednich przepisów).
- Białka oddziel od żółtek.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym na wysokich obrotach miksera.
- Kiedy masa będzie puszysta, dodaj proszki budyniowe i jeszcze raz zmiksuj.
- Następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. W ten sam sposób dodaj twaróg oraz mascarpone.
- Białka ubij ze szczyptą soli, a następnie bardzo ostrożnie połącz z masą serową, mieszając szpatułką.
- Gotową masę przelej bezpośrednio do formy lub na wcześniej wyklejony spód.
- Wstaw do piekarnika (200 stopni z termoobiegiem) i piecz ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni (z termoobiegiem). Piecz kolejne 90-120 minut.
- Studź przy otwartych drzwiczkach.
fot. Sernik z mascarpone i budyniem/Adobe Stock, vanilla_soup
Zobacz też inne pomysły na serniki: