seromakowiec fot. Adobe Stock

Jak upiec sernikomakowiec? Zrób ciasto na herbatnikach lub bez spodu!

Klasyczny seromakowiec zrobisz także na herbatnikach lub z gotowej masy makowej. Zobacz nasze sprawdzone przepisy na to niezwykłe ciasto na święta!
Sylwia Kazimierczuk / 20.05.2019 15:12
seromakowiec fot. Adobe Stock

Sernikomakowiec z gotowej masy makowej

Składniki:

  • Puszka gotowej masy makowej
  • Siekane orzechy włoskie
  • Suszona żurawina
  • 500 g sera twarogowego z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ kostki masła
  • ¾ szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Aromat waniliowy lub ziarenka naturalnej wanilii

Przygotowanie

  1. Gotową masę makową połącz z siekanymi orzechami i suszoną żurawiną.
  2. Możesz opcjonalnie dodać miód. Białka jaj ubij na sztywno i stopniowo dolewaj żółtka.
  3. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną i połącz z serem twarogowym. Wsyp cukier. Dopraw solą i wanilią.
  4. Zagnieć masło z proszkiem do pieczenia i mąką. Rozwałkuj spód i przełóż do formy do pieczenia.
  5. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Dodaj masę serową i kolejno masę makową.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. Pokrój makowiec po ostudzeniu.

Wersja na herbatnikach

Składniki:

  • Opakowanie herbatników maślanych lub kakaowych
  • 500 g sera twarogowego z wiaderka
  • 3 jajka
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • Gotowa masa makowa
  • Garść suszonych rodzynek
  • Garść orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Masę makową połącz z siekanymi rodzynkami i orzechami włoskimi. Ubij na sztywno białka i stopniowo dodawaj żółtka z cukrem.
  2. Połącz z mąką ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj z serem twarogowym.
  3. Prostokątną formę do ciasta wyłóż folią aluminiową.
  4. Ułóż herbatniki i posmaruj masą serową, a następnie makową.
  5. Złóż w kształt trójkąta, podobnie jak do Chatki Baby Jagi. Możesz polać polewą czekoladową (opcjonalnie).
  6. Przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny do stężenia.

Zrób także bez spodu

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego w wiaderku lub twarogu mielonego
  • 3 jajka
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Aromat waniliowy
  • ¼ kostki masła
  • Gotowa masa makowa
  • Siekane orzechy laskowe
  • Garść suszonej żurawiny
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Masę makową połącz z siekana żurawiną i orzechami włoskimi.
  2. Ubij na sztywno białka i stopniowo dodawaj żółtka z cukrem i masłem. Połącz z mąką ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj z serem twarogowym.
  3. Prostokątną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Ułóż dwie masy na sobie i przełóż do piekarnika na 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
  5. Pokrój po wystudzeniu. Oprósz cukrem pudrem (opcjonalnie).

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić makowiec na biszkopcie! Idealny na święta! Makowiec japoński bez spodu lub wegański! Dla wszystkich wymagających od świąt czegoś więcej!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)