Dowiedz się, jak zrobić bardzo puszysty sernik za każdym razem! W wersji na zimno, jak i pieczonej!

Zbity i ciężki sernik to twoja zmora? Sprawdź nasze przepisy i wskazówki, co zrobić aby ciasto było zawsze puszyste i delikatne!
Sylwia Kazimierczuk / 2 tygodnie temu
Dowiedz się, jak zrobić bardzo puszysty sernik za każdym razem! W wersji na zimno, jak i pieczonej! fot. Adobe Stock

Puszysty sernik z wiaderka

Składniki:

  • Opakowanie sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • Laska wanilii
  • Kostka masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • Szczypta soli
  • Świeże maliny lub inne owoce jagodowe

Przygotowanie

  1. Białka jaj ubij na sztywną pianę. Ser zmiksuj z żółtkami i cukrem. Dodaj ziarenka z laski wanilii.
  2. Delikatnie połącz masę tak, aby pęcherzyki powietrza nie uleciały z białek. Zagnieć spód ciasta z masłem i cukrem pudrem.
  3. Rozwałkuj i przełóż na spód. Z reszty ciasta zrób kruszonkę – zetrzyj na tarce. Wlej masę i udekoruj kruszonką.
  4. Piecz przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  5. Włóż pod spód naczynie żaroodporne z wodą, aby sernik nie wysechł podczas pieczenia.

Sernik bez spodu jak ptasie mleczko

Składniki:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • Małe opakowanie serka philadelphia lub innego kremowego – ok. 300 g
  • Aromat waniliowy
  • Starta skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Łyżka masła

Przygotowanie

  1. Białka ubij na puszystą i lśniącą pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel i wlej aromat waniliowy. Dodaj skórkę otarta z pomarańczy. 
  3. Wsyp przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną. Połącz z koglem-moglem i dodaj masło.
  4. Całość przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 45 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  6. Pod spód włóż naczynie żaroodporne z wodą.

Na zimno z puszystym wnętrzem

Składniki:

  • 4 białka
  • ¾ szklanki cukru
  • Kremowy serek 500 g
  • Pół szklanki kremówki
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Opakowanie herbatników maślanych

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywno razem z cukrem pudrem.
  2. Stopniowo wlej śmietankę kremówkę i kremowy serek.
  3. Całość wymieszaj z przesianą mąką ziemniaczaną. Możesz dodać ulubione bakalie lub inne owoce jagodowe.
  4. Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową i poukładaj pierwszą warstwę herbatników.
  5. Nałóż masę serową.
  6. Czynność powtarzaj do ukończenia składników. Dla uzyskania najlepszych efektów, udekoruj polewą czekoladową.

Zobacz też:
Najlepszy sernik, który uzależnia nie tylko dzieci! Sprawdź przepis na sernik oreo! Jesteś uczulona na biały ser? Spróbuj sernik jaglany i nie rezygnuj z ulubionego deseru!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)