Wypróbuj nasze przepisy na fit sernik. Dzięki nim przygotujesz zdrowe i bardzo smaczne ciasto, które możesz podać także gościom. Niektóre z nich są tak niskokaloryczne, że śmiało możesz brać dokładkę. Nawet wtedy zjesz mniej więcej połowę kalorii, jaka dostarczyłby ci tradycyjny sernik wiedeński, o takim z polewą czekoladową nie wspominając.
Spis treści:
- Jak zrobić fit sernik?
- Fit sernik na zimno
- Fit sernik z twarogu
- Fit sernik z dynią
- Fit sernik z mango
- Sernik jednoporcjowy fit
Jak zrobić fit sernik?
To proste: wystarczy zamienić najbardziej niezdrowe czy tłuste jego składniki na takie, które dostarczą mniej kalorii i tłuszczu nasyconego. Ciasto można zrobić w postaci fit sernika pieczonego lub fit sernika na zimno, który nie wymaga pieczenia. Możliwe jest też przygotowanie jednoporcjowych wersji ciasta. 5 różnych wersji ciasta znajdziesz w ramach przepisów na fit sernik.
Fit sernik – modyfikacje
W tradycyjnym przepisie na sernik jest twaróg. Często używa się bardziej kremowego, tłustego twarogu, który w serniku fit można zastąpić półtłustym lub chudym.
Spora ilość cukru w zwykłym cieście może być zastąpiona zdrowymi zamiennikami cukru, co pozwoli znacząco zmniejszyć kaloryczność fit sernika.
Oczywiście warto też zamienić śmietanę kremówkę np. na jogurt i ograniczyć ilość masła. Na pewno jednak nie warto zamieniać go na twarde margaryny, w których utwardzony tłuszcz trans jest jeszcze mniej zdrowy od tłuszczu nasyconego z masła.
Warto za to wzbogacić fit sernik w owoce: maliny, truskawki, mango, banany, jeżyny, mandarynki, jagody, wiśnie. To relatywnie niewielki dodatek kalorii, ale za to moc witamin i mikroelementów. A także piękna dekoracja i idealnie, lekko kwaśny dodatek do słodkiego fit sernika.
Fit spód do sernika
Nie wiemy, czy wiesz, że sernik w niektórych wersjach, nie musi mieć spodu. To pozwala zaoszczędzić sporo kalorii i węglowodanów. Jeśli jednak jesteś fanką sernika na spodzie, możesz przygotować spód z płatków owsianych lub użyć dodatku razowej mąki. To zdrowy dodatek błonnika i cennych mikroelementów, których pozbawiona jest tradycyjna wersja spodu do sernika.
Fit sernik na zimno
Oto szybki sernik na zimno z galaretką. Jeśli zdecydujesz się przygotować go bez galaretki, będzie to szybki fit sernik na zimno – galaretka wymaga czasu, aby stężała.
Przepis pozwala przygotować porcję ciasta w tradycyjnej tortownicy o średnicy dwudziestu paru centymetrów. Jeśli masz mniejszą i wyższą formę, zmniejsz trochę ilość masy na spód, aby nie była zbyt gruba. Całe fit ciasto z truskawkami dostarcza ok. 1040 kcal. Jeśli podzielisz je na 12 kawałków, w każdym będzie ok. 86 kcal.
Składniki na spód fit sernika:
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- łyżka orzechów laskowych,
- łyżka kakao,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1-1,5 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego.
Składniki na masę serową:
- 300 g twarogu półtłustego,
- 300 g truskawek,
- 200 g mleka 0,5% tłuszczu,
- 20 g nasion chia (opcjonalnie),
- 15 g żelatyny,
- 2 łyżki erytrytolu,
- 1 opakowanie galaretki bez cukru,
- 120 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Zmiel płatki owsiane razem z orzechami laskowymi.
- Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj olej, aby powstała jednorodna masa.
- Wyłóż nią spód tortownicy, formując płaską warstwę o tej samej grubości na całej powierzchni. Wygładzaj łyżką.
- Nasiona chia zalej mlekiem i odstaw do napęcznienia (ok.1,5 h). W międzyczasie zamieszaj 2-3 razy. Możesz ten krok pominąć, jeśli nie chcesz użyć nasion chia, ale one nadadzą sernikowy łady wygląd – masa serowa będzie w ciemne kropki.
- Truskawki opłucz, pozbaw szypułek i dokładnie osusz. Odłóż kilka owoców do dekoracji, a resztę ustaw otworami do dołu na spodzie ciasta tak, aby była między nimi wolna przestrzeń.
- Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie i ostudź.
- Zmiksuj twaróg z erytrytolem i rozpuszczoną żelatyną. Powinna powstać idealnie gładka masa.
- Dodaj mleko z nasionami chia i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Ostrożnie zalej truskawki masą serową, starając się, aby się nie wywróciły. Wygładź wierzch sernika i wstaw do lodówki na 40 minut, aby masa stężała.
- W międzyczasie przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją z opakowania. Możesz jedynie nieco zmniejszyć ilość wody, żeby galaretka była później bardziej sztywna.
- Zalej sernik ostudzoną galaretką i wstaw do lodówki na 2 godziny
- Podawaj fit sernik udekorowany truskawkami.
fot. Fit sernik na zimno/ Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Fit sernik z twarogu
To fit sernik pieczony z twarogu i jogurtu. Możesz użyć zwykłego twarogu chudego, który trzeba trzykrotnie zmielić lub sięgnąć po prostsze rozwiązanie – chudy twaróg sernikowy w wiaderku. W przepisie uwzględniamy właśnie taki rodzaj sera. Całe ciasto dostarcza ok. 1805 kcal. Jeśli podzielisz je na 12 kawałków, w każdym będzie ok. 150 kcal.
Składniki:
- 450 g twarogu chudego,
- 200 g jogurtu greckiego lub skyru,
- 3 jaja,
- 125 g erytrytolu,
- 50 g roztopionego masła,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 10 g żelatyny,
- duża garść borówek amerykańskich,
- 200 g czarnych jagód (mogą być mrożone, ale odsączone).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- Zmiksuj na gładką masę twaróg, erytrytol, ekstrakt waniliowy i jogurt.
- Wmieszaj mikserem ostudzone roztopione masło i mąkę ziemniaczaną.
- Cały czas mieszając, dodaj po kolei jaja. Masa powinna być jednorodna.
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i wyłóż do środka masę na fit sernik.
- Wstaw do piekarnika na ok. 60-75 minut.
- Pozostaw w zamkniętym piekarniku na godzinę, potem uchyl drzwiczki. Całkiem ostudzony fit sernik wstaw do lodówki.
- Rozpuść żelatynę w 100 ml ciepłej wody. Ostudź.
- Czarne jagody zmiksuj z żelatyną. Tak powstałą masą wysmaruj wierch sernika. Rozsyp na wierzchu borówki i wstaw do lodówki, aby masa jagodowa stężała.
fot. Fit sernik z twarogu/ Adobe Stock, Pixel-Shot
Fit sernik z dynią
To przepis naszej ekspertki, Anny Urbańskiej, która zajmuje się dietetyką z prawdziwą pasją. Podajemy składniki na samo ciasto. Podać możesz je z owocami, z kleksem jogurtu greckiego, posypany wiórkami gorzkiej czekolady. Całe ciasto dostarcza ok. 3320 kcal. Jeśli podzielisz je na 12 kawałków, w każdym będzie ok. 276 kcal.
Składniki:
- 600 g upieczonej dyni,
- 1 kg sera twarogowego o obniżonej zwartości tłuszczu (z wiaderka),
- 4 jaja,
- 100 ksylitolu,
- 80 g mąki ziemniaczanej,
- skórka z 1 pomarańczy,
- szczypta cynamonu,
- łyżeczka kurkumy.
Składniki na spód:
- 150 g płatków owsianych,
- 75 g masła,
- 70 g daktyli bez pestek,
- 10 g kakao.
Sposób przygotowania:
- Pokrój dynie na kawałki i piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Zmiksuj miąższ upieczonej i wystudzonej dyni na gładką masę.
- Zalej daktyle wrzątkiem (aż woda je przykryje) i odczekaj kilka minut, aby nasiąkły.
- Zmiksuj wyjęte z wody daktyle z masłem, kakao i płatkami owsianymi. Masa powinna być w miarę jednorodna i „klejąca”.
- Wyłóż tortownice papierem do pieczenia, a następnie dno wyłóż masą daktylową, formując zwartą, równą warstwę.
- W misce zmiksuj na gładką masę: ser, zmiksowana dynię, ksylitol, jaja i mąkę ziemniaczaną.
- Wmieszaj łyżką otartą skórkę z pomarańczy, kurkumę i cynamon.
- Wyłóż masę na daktylowy spód, tworząc równą warstwę.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 70 minut. Ostudź ciasto w piekarniku bez otwierania drzwiczek.
- Krój i podawaj, gdy całkiem wystygnie.
fot. Fit sernik z dynią/ Adobe Stock, A_Lein
Fit sernik z mango
To chyba najprostszy przepis na fit sernik pieczony w dodatku o nietypowym smaku, gdyż jego ważnym składnikiem jest dojrzałe mango. To ono nadaje mu swój apetyczny aromat i smak. Ciasto możesz podawać z kawałkami mango na wierzchu. Całe ciasto dostarcza ok. 930 kcal. Jeśli podzielisz je na 12 kawałków, w każdym będzie ok. 77,5 kcal.
Składniki:
- 400 g twarogu półtłustego,
- 400 g zmiksowanego mango (pulpa z mango),
- 4 jaja,
- 4 krople aromatu waniliowego,
- szczypta kardamonu,
- borówki amerykańskie lub świeże czarne jagody do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W mikserze dokładnie zmiksuj: zmielony twaróg albo twaróg z wiaderka, pulpę z mango, jaja i przyprawy.
- Miksuj tak długo, aż powstanie jednorodna, gładka masa.
- Wyłóż prostokątną blachę papierem do pieczenia i wylej do niej masę na fit sernik z mango.
- Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.
- Sernik trzeba wystudzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Podawaj ciasto ozdobione owocami.
fot. Fit sernik z mango/ Adobe Stock, Ruslan Mitin
Sernik jednoporcjowy fit
Oto fit sernik jednoporcjowy pieczony. Jest prosty w przygotowaniu i smaczny. Zamiast wiśni możesz użyć innych soczystych owoców o barwnym soku. My proponujemy wiśnie, gdyż należą do bardzo zdrowych owoców, a przy tym mają fajny cierpki smak, który nieco łagodnieje podczas pieczenia, ale nadal fajnie kontrastuje ze smakiem masy serowej. Cały przepis dostarcza ok. 1180 kcal. Jeśli przygotujesz 10 babeczek, w każdym jednoporcjowym fit deserze będzie ok. 118 kcal.
Składniki na spody:
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- łyżka orzechów laskowych,
- łyżeczka kakao,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego.
Składniki na masę serową:
- 200 g sera twarogowego z wiaderka o obniżonej zawartości tłuszczu,
- 2 jaja,
- 80 g erytrytolu,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 200 g wiśni (mogą być mrożone).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Zmiel płatki owsiane z orzechami laskowymi. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj olej, aby powstała jednorodna masa.
- Masą powykładaj dno jednorazowych foremek do babeczek.
- W mikserze zmiksuj wszystkie składniki na masę serową poza wiśniami.
- Część wiśni porozgniataj widelcem i ułóż na dnie foremek.
- Następnie zalej foremki masą serową. Wierzch skrop sokiem z wiśni i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 20-30 minut.
- Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Przed podaniem udekoruj resztą wiśni.
fot. Sernik jednoporcjowy fit/ Adobe Stock, Irina Kostina
Czytaj także:
Fit placki z jabłkami - 5 przepisów
3 proste przepisy na fit ciasto drożdżowe
4 fajne przepisy na fit desery z mascarpone