Sekrety fit sernika. Zobacz, czym zastąpić kaloryczne składniki, aby wyszedł zdrowy, niskokaloryczny sernik

fit sernik fot. Adobe Stock, noirchocolate
Fit sernik to ciasto o obniżonej zwartości tłuszczu i cukru, a przez to zdrowszy i dostarczający mniej energii. W jednej porcji może dostarczać od 77 kcal do 276 kcal. Zawsze jednak będzie dostarczał wielu cennych składników i albo wcale, ale bardzo niewiele tzw. pustych kalorii. Zawsze jego baza jest ser twarogowy, z którego można przygotować zarówno fit sernik pieczony jak i na zimno.
Ewa Cwil / 18.05.2024 05:36
fit sernik fot. Adobe Stock, noirchocolate

Wypróbuj nasze przepisy na fit sernik. Dzięki nim przygotujesz zdrowe i bardzo smaczne ciasto, które możesz podać także gościom. Niektóre z nich są tak niskokaloryczne, że śmiało możesz brać dokładkę. Nawet wtedy zjesz mniej więcej połowę kalorii, jaka dostarczyłby ci tradycyjny sernik wiedeński, o takim z polewą czekoladową nie wspominając.

Spis treści:

  1. Jak zrobić fit sernik?
  2. Fit sernik na zimno
  3. Fit sernik z twarogu
  4. Fit sernik z dynią
  5. Fit sernik z mango
  6. Sernik jednoporcjowy fit

Jak zrobić fit sernik?

To proste: wystarczy zamienić najbardziej niezdrowe czy tłuste jego składniki na takie, które dostarczą mniej kalorii i tłuszczu nasyconego. Ciasto można zrobić w postaci fit sernika pieczonego lub fit sernika na zimno, który nie wymaga pieczenia. Możliwe jest też przygotowanie jednoporcjowych wersji ciasta. 5 różnych wersji ciasta znajdziesz w ramach przepisów na fit sernik.

Fit sernik – modyfikacje

W tradycyjnym przepisie na sernik jest twaróg. Często używa się bardziej kremowego, tłustego twarogu, który w serniku fit można zastąpić półtłustym lub chudym.

Spora ilość cukru w zwykłym cieście może być zastąpiona zdrowymi zamiennikami cukru, co pozwoli znacząco zmniejszyć kaloryczność fit sernika.

Oczywiście warto też zamienić śmietanę kremówkę np. na jogurt i ograniczyć ilość masła. Na pewno jednak nie warto zamieniać go na twarde margaryny, w których utwardzony tłuszcz trans jest jeszcze mniej zdrowy od tłuszczu nasyconego z masła.

Warto za to wzbogacić fit sernik w owoce: maliny, truskawki, mango, banany, jeżyny, mandarynki, jagody, wiśnie. To relatywnie niewielki dodatek kalorii, ale za to moc witamin i mikroelementów. A także piękna dekoracja i idealnie, lekko kwaśny dodatek do słodkiego fit sernika.

Fit spód do sernika

Nie wiemy, czy wiesz, że sernik w niektórych wersjach, nie musi mieć spodu. To pozwala zaoszczędzić sporo kalorii i węglowodanów. Jeśli jednak jesteś fanką sernika na spodzie, możesz przygotować spód z płatków owsianych lub użyć dodatku razowej mąki. To zdrowy dodatek błonnika i cennych mikroelementów, których pozbawiona jest tradycyjna wersja spodu do sernika.

Fit sernik na zimno

Oto szybki sernik na zimno z galaretką. Jeśli zdecydujesz się przygotować go bez galaretki, będzie to szybki fit sernik na zimno – galaretka wymaga czasu, aby stężała.

Przepis pozwala przygotować porcję ciasta w tradycyjnej tortownicy o średnicy dwudziestu paru centymetrów. Jeśli masz mniejszą i wyższą formę, zmniejsz trochę ilość masy na spód, aby nie była zbyt gruba. Całe fit ciasto z truskawkami dostarcza ok. 1040 kcal. Jeśli podzielisz je na 12 kawałków, w każdym będzie ok. 86 kcal.

Składniki na spód fit sernika:

  • ¾ szklanki płatków owsianych,
  • łyżka orzechów laskowych,
  • łyżka kakao,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1-1,5 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego.

Składniki na masę serową:

  • 300 g twarogu półtłustego,
  • 300 g truskawek,
  • 200 g mleka 0,5% tłuszczu,
  • 20 g nasion chia (opcjonalnie),
  • 15 g żelatyny,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • 1 opakowanie galaretki bez cukru,
  • 120 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel płatki owsiane razem z orzechami laskowymi.
  2. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj olej, aby powstała jednorodna masa.
  3. Wyłóż nią spód tortownicy, formując płaską warstwę o tej samej grubości na całej powierzchni. Wygładzaj łyżką.
  4. Nasiona chia zalej mlekiem i odstaw do napęcznienia (ok.1,5 h). W międzyczasie zamieszaj 2-3 razy. Możesz ten krok pominąć, jeśli nie chcesz użyć nasion chia, ale one nadadzą sernikowy łady wygląd – masa serowa będzie w ciemne kropki.
  5. Truskawki opłucz, pozbaw szypułek i dokładnie osusz. Odłóż kilka owoców do dekoracji, a resztę ustaw otworami do dołu na spodzie ciasta tak, aby była między nimi wolna przestrzeń.
  6. Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie i ostudź.
  7. Zmiksuj twaróg z erytrytolem i rozpuszczoną żelatyną. Powinna powstać idealnie gładka masa.
  8. Dodaj mleko z nasionami chia i dokładnie wymieszaj łyżką.
  9. Ostrożnie zalej truskawki masą serową, starając się, aby się nie wywróciły. Wygładź wierzch sernika i wstaw do lodówki na 40 minut, aby masa stężała.
  10. W międzyczasie przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją z opakowania. Możesz jedynie nieco zmniejszyć ilość wody, żeby galaretka była później bardziej sztywna.
  11. Zalej sernik ostudzoną galaretką i wstaw do lodówki na 2 godziny
  12. Podawaj fit sernik udekorowany truskawkami.

Fit sernik na zimnofot. Fit sernik na zimno/ Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Fit sernik z twarogu

To fit sernik pieczony z twarogu i jogurtu. Możesz użyć zwykłego twarogu chudego, który trzeba trzykrotnie zmielić lub sięgnąć po prostsze rozwiązanie – chudy twaróg sernikowy w wiaderku.  W przepisie uwzględniamy właśnie taki rodzaj sera. Całe ciasto dostarcza ok. 1805 kcal. Jeśli podzielisz je na 12 kawałków, w każdym będzie ok. 150 kcal.

Składniki:

  • 450 g twarogu chudego,
  • 200 g jogurtu greckiego lub skyru,
  • 3 jaja,
  • 125 g erytrytolu,
  • 50 g roztopionego masła,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 10 g żelatyny,
  • duża garść borówek amerykańskich,
  • 200 g czarnych jagód (mogą być mrożone, ale odsączone).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Zmiksuj na gładką masę twaróg, erytrytol, ekstrakt waniliowy i jogurt.
  3. Wmieszaj mikserem ostudzone roztopione masło i mąkę ziemniaczaną.
  4. Cały czas mieszając, dodaj po kolei jaja. Masa powinna być jednorodna.
  5. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i wyłóż do środka masę na fit sernik.
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 60-75 minut.
  7. Pozostaw w zamkniętym piekarniku na godzinę, potem uchyl drzwiczki. Całkiem ostudzony fit sernik wstaw do lodówki.
  8. Rozpuść żelatynę w 100 ml ciepłej wody. Ostudź.
  9. Czarne jagody zmiksuj z żelatyną. Tak powstałą masą wysmaruj wierch sernika. Rozsyp na wierzchu borówki i wstaw do lodówki, aby masa jagodowa stężała.

Fit sernik z twarogufot. Fit sernik z twarogu/ Adobe Stock, Pixel-Shot

Fit sernik z dynią

To przepis naszej ekspertki, Anny Urbańskiej, która zajmuje się dietetyką z prawdziwą pasją. Podajemy składniki na samo ciasto. Podać możesz je z owocami, z kleksem jogurtu greckiego, posypany wiórkami gorzkiej czekolady. Całe ciasto dostarcza ok. 3320 kcal. Jeśli podzielisz je na 12 kawałków, w każdym będzie ok. 276 kcal.

Składniki:

  • 600 g upieczonej dyni,
  • 1 kg sera twarogowego o obniżonej zwartości tłuszczu (z wiaderka),
  • 4 jaja,
  • 100 ksylitolu,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżeczka kurkumy.

Składniki na spód:

  • 150 g płatków owsianych,
  • 75 g masła,
  • 70 g daktyli bez pestek,
  • 10 g kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój dynie na kawałki i piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  2. Zmiksuj miąższ upieczonej i wystudzonej dyni na gładką masę.
  3. Zalej daktyle wrzątkiem (aż woda je przykryje) i odczekaj kilka minut, aby nasiąkły.
  4. Zmiksuj wyjęte z wody daktyle z masłem, kakao i płatkami owsianymi. Masa powinna być w miarę jednorodna i „klejąca”.
  5. Wyłóż tortownice papierem do pieczenia, a następnie dno wyłóż masą daktylową, formując zwartą, równą warstwę.
  6. W misce zmiksuj na gładką masę: ser, zmiksowana dynię, ksylitol, jaja i mąkę ziemniaczaną.
  7. Wmieszaj łyżką otartą skórkę z pomarańczy, kurkumę i cynamon.
  8. Wyłóż masę na daktylowy spód, tworząc równą warstwę.
  9. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 70 minut. Ostudź ciasto w piekarniku bez otwierania drzwiczek.
  10. Krój i podawaj, gdy całkiem wystygnie.

Fit sernik z dyniąfot. Fit sernik z dynią/ Adobe Stock, A_Lein

Fit sernik z mango

To chyba najprostszy przepis na fit sernik pieczony w dodatku o nietypowym smaku, gdyż jego ważnym składnikiem jest dojrzałe mango. To ono nadaje mu swój apetyczny aromat i smak. Ciasto możesz podawać z kawałkami mango na wierzchu. Całe ciasto dostarcza ok. 930 kcal. Jeśli podzielisz je na 12 kawałków, w każdym będzie ok. 77,5 kcal.

Składniki:

  • 400 g twarogu półtłustego,
  • 400 g zmiksowanego mango (pulpa z mango),
  • 4 jaja,
  • 4 krople aromatu waniliowego,
  • szczypta kardamonu,
  • borówki amerykańskie lub świeże czarne jagody do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W mikserze dokładnie zmiksuj: zmielony twaróg albo twaróg z wiaderka, pulpę z mango, jaja i przyprawy.
  3. Miksuj tak długo, aż powstanie jednorodna, gładka masa.
  4. Wyłóż prostokątną blachę papierem do pieczenia i wylej do niej masę na fit sernik z mango.
  5. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.
  6. Sernik trzeba wystudzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  7. Podawaj ciasto ozdobione owocami.

Fit sernik z mangofot. Fit sernik z mango/ Adobe Stock, Ruslan Mitin

Sernik jednoporcjowy fit

Oto fit sernik jednoporcjowy pieczony. Jest prosty w przygotowaniu i smaczny. Zamiast wiśni możesz użyć innych soczystych owoców o barwnym soku. My proponujemy wiśnie, gdyż należą do bardzo zdrowych owoców, a przy tym mają fajny cierpki smak, który nieco łagodnieje podczas pieczenia, ale nadal fajnie kontrastuje ze smakiem masy serowej. Cały przepis dostarcza ok. 1180 kcal. Jeśli przygotujesz 10 babeczek, w każdym jednoporcjowym fit deserze będzie ok. 118 kcal.

Składniki na spody:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • łyżka orzechów laskowych,
  • łyżeczka kakao,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego.

Składniki na masę serową:

  • 200 g sera twarogowego z wiaderka o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • 2 jaja,
  • 80 g erytrytolu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 200 g wiśni (mogą być mrożone).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Zmiel płatki owsiane z orzechami laskowymi. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj olej, aby powstała jednorodna masa.
  3. Masą powykładaj dno jednorazowych foremek do babeczek.
  4. W mikserze zmiksuj wszystkie składniki na masę serową poza wiśniami.
  5. Część wiśni porozgniataj widelcem i ułóż na dnie foremek.
  6. Następnie zalej foremki masą serową. Wierzch skrop sokiem z wiśni i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz przez 20-30 minut.
  8. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
  9. Przed podaniem udekoruj resztą wiśni.

Sernik jednoporcjowy fitfot. Sernik jednoporcjowy fit/ Adobe Stock, Irina Kostina

Czytaj także:
Fit placki z jabłkami - 5 przepisów
3 proste przepisy na fit ciasto drożdżowe
4 fajne przepisy na fit desery z mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA