Jak zrobić najlepszy sernik oreo na zimno z białą czekoladą lub fit? Sprawdź!

sernik oreo fot. Adobe Stock
Jesteś wielbicielem ciastek Oreo? Przygotuj z nimi doskonały sernik bez pieczenia lub w wersji fit, który oczaruje nie tylko dzieci!
Sylwia Kazimierczuk / 23.10.2018 10:56
sernik oreo fot. Adobe Stock

Sernik oreo z białą czekoladą

Składniki:

  • Opakowanie sera twarogowego w wiaderku
  • Tabliczka białej czekolady
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • Krem z połowy opakowania ciastek Oreo
  • Opakowanie ciastek Oreo lub ciemnych markiz czekoladowych
  • Pół kostki masła

Przygotowanie:

  1. Ser twarogowy zmiksuj z rozpuszczoną białą czekoladą i połącz z mąką ziemniaczaną.
  2. Białka ubij na sztywno i dodaj kolejno żółtka. Połącz z masą serową i nadzieniem z ciastek. Wsyp cukier.
  3. Roztop masło i połącz z pokruszonymi ciastkami Oreo. Wyłóż spód tortownicy. Przelej masę i wyrównaj brzegi.
  4. Piecz przez 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  5. Po wyjęciu sernik udekoruj pokruszonymi ciastkami.

Dietetyczny w wersji fit

Składniki:

  • Opakowanie sera białego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 3 łyżeczki stewii
  • 3 jajka
  • laska wanilii
  • opakowanie ciastek Oreo
  • garść daktyli
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Daktyle i orzechy dokładnie zmiksuj i wyłóż nimi spód ciasta. Przełóż do zamrażalnika do zastygnięcia.
  2. Ser biały zmiksuj na gładko z ubitymi białkami jaj i żółtkami.
  3. Dodaj stewię i ziarenka z jednej laski wanilii.
  4. Przełóż na spód i udekoruj pokruszonymi ciastkami Oreo.
  5. Przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Na szybko bez pieczenia

Składniki:

  • Opakowanie tłustego sera twarogowego
  • 5 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • Opakowanie ciastek Oreo
  • Tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej

Przygotowanie

  1. Spód tortownicy wyłóż kawałkami ciastek Oreo. Ser twarogowy przełóż do miksera i zmieszaj z masłem.
  2. Żółtka ubij na parze z cukrem do uzyskania gęstego kogla-mogla. Tabliczkę czekolady posiekaj drobno.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do tortownicy.
  4. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny do ścięcia masy.
  5. Opcjonalnie możesz udekorować ciasto pokruszonymi ciastkami.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić najlepszy sernik wiedeński! Puszysty i delikatny! Najlepszy sernik gotowany! Zobacz prosty przepis w 20 minut!

Redakcja poleca

REKLAMA