POLECAMY

Kompot porzeczkowy

Idealny na letnie upały lub zimowe wieczory przy kominku!

DRUKUJ PRZEPIS
Kompot porzeczkowy
A. Rogalski
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Składniki na 2 słoiki kompotu porzeczkowego po 750 ml:

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 600 ml wody
  • 30 dag cukru
  • skórka z cytryny
  • laska cynamonu
  • laska wanilii
Przygotowanie:
  1. Czerwone porzeczki przebierz, dokładnie opłucz, osącz, odszypułkuj. Napełnij nimi słoiki.
  2. Wodę zagotuj z cukrem. Dodaj skórkę z cytryny i miąższ wyskrobany z laski wanilii. Gotuj jeszcze 2–3 minuty, przecedź przez sito.
  3. Gorącym płynem zalej czerwone porzeczki w słoikach. Słoiki szczelnie zamknij.
  4. Ustaw w garnku z ciepłą wodą. Pasteryzuj 20 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 lata temu
a w którym miejscu dodajemy laskę cynamonu? ;)