Jak przechowywać szparagi? Postoją nawet przez tydzień w domu i lodówce jeśli zrobisz to poprawnie

Jak przechowywać szparagi fot. Adobe Stock
Jak przechowywać szparagi? Możesz je trzymać w lodówce, ale także na kuchennym blacie czy w szafce, ale musisz znać kilka ważnych zasad. Najlepiej obciąć lub odłamać zdrewniałe końce szparagów i wstawić do zimnej wody. Przechowywane w lodówce szparagi dłużej pozostaną świeże. Zielone szparagi możesz też zamrozić.
/ 23.04.2024 16:56
Jak przechowywać szparagi fot. Adobe Stock

Szparagi możesz przechowywać na kuchennym blacie jeśli chcesz je szybko zużyć. Musisz też codziennie zmieniać im wodę, inaczej bardzo szybko stracą jędrność. By dłużej pozostały świeże, należy chronić je przed dostępem ciepłego powietrza, a zatem najlepiej trzymać w lodówce.

Spis treści:

  1. Jak przechowywać szparagi w domu?
  2. Jak przechowywać szparagi w zamrażarce?

Jak przechowywać szparagi w domu?

Świeże szparagi przechowuje się w lodówce. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu pozostaną świeże nawet przez 5-7 dni. Pamiętaj, by nie kupować szparagów, które w momencie sprzedaży nie są zanurzone w wodzie - nie wiadomo, jak długo leżały, więdnąc.

Wybieraj też okazy twarde i jędrne. Jeśli widzisz, że są już oklapnięte, możesz je oczywiście uratować przed marnowaniem, ale najlepiej zjeść je tego samego dnia.

Jak przygotować szparagi do przechowywania w lodówce:

  1. Przytnij końce szparagów (odetnij lub odłam ok. 2-3 cm). Pamiętaj, aby odłamać tylko zdrewniałe końce, a nie główki.
  2. Do słoika wlej zimną, mineralną wodę (wysokość około 5 cm).
  3. Włóż do niej szparagi (miejsce cięcia lub łamania powinno być zanurzone w wodzie).
  4. Wstaw do lodówki na najniższą półkę. Możesz dodatkowo zabezpieczyć słoik woreczkiem i gumką recepturką.
  5. Wodę wymieniaj mniej więcej co 2 dni, jeśli dłużej nie planujesz przygotować szparagów.

Szparagi w lodówce możesz przechowywać także w pozycji leżącej. Wtedy ich końce owiń wilgotnym ręcznikiem papierowym i wymieniaj go również co 2 dni. Pamiętaj, aby nie owijać główek, aby nie zgniły.

jak przechowywać szparagi

fot. Jak przechowywać szparagi/Adobe Stock, VICUSCHKA

Jak przechować szparagi na zimę?

Sezon na szparagi jest dosyć krótki - smaczne i świeże w sprzedaży dostępne są jedynie w maju i w czerwcu. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem także zimą, możesz je zamrozić. Do tego najlepiej nadają się szparagi zielone - białe mają w sobie więcej wody, dlatego mogą nie być dobre po rozmrożeniu.

Jak przygotować szparagi do przechowywania w zamrażarce:

  1. Szparagi umyj i odetnij końce (możesz je też obrać przy pomocy cienkiej obieraczki).
  2. Dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego lub odłóż na 2 godziny, aby dobrze wyschły.
  3. Przełóż szparagi do torebki na mrożonki, wypełniając ją możliwie ciasno. Szczelnie zamknij.
  4. Włóż woreczek ze szparagami do lodówki na 3 godziny.
  5. Następnie przełóż je do zamrażarki.

Po rozmrożeniu szparagi nie będą tak jędrne, jak świeże. Nie wyrzucaj odciętych końcówek szparagów - je też możesz zamrozić i wykorzystać np. na krem ze szparagów.

jak długo można przechowywać szparagi w odówce

fot. Jak przechowywać szparagi w domu/Adobe Stock, Mikael Damkier

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.03.2021.

Zobacz ciekawe przepisy z wykorzystaniem szparagów:

Wystarczy tylko kilka składników i lekki dressing: oto prosty i szybki przepis na idealną sałatkę ze szparagami
Wystarczy tylko kilka składników i lekki dressing: oto prosty i szybki przepis na idealną sałatkę ze szparagami
Sałatka ze szparagami to prawdziwy hit, jeśli chodzi o wiosenno-letni sezon w kuchni. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć pyszną, lekką i orzeźwiającą przekąskę. Taka sałatka sprawdzi się jako szybki lunch, kolacja albo lekkie danie obiadowe. Szparagi lubią towarzystwo jajek, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.
6 najlepszych FIT przepisów na szparagi. Zdrowe, niskokaloryczne, dietetyczne i niezwykle smaczne
6 najlepszych FIT przepisów na szparagi. Zdrowe, niskokaloryczne, dietetyczne i niezwykle smaczne
Przepisy na szparagi FIT sprawdzą się na wiosenne i letnie obiady, kolacje, a także śniadania. Przepisy ze szparagami są dietetyczne, zdrowe i mogą mieć naprawdę niewiele kalorii. Oto 6 zbilansowanych potraw FIT ze szparagami w roli głównej: zupa krem ze szparagów fit, razowa fit tarta ze szparagami, dietetyczny makaron ze szparagami i kurczakiem, fit omlet szparagowy i zapiekanka fit ze szparagami. Dania dostarczają max 500 kcal w porcji.
Nie tylko bułka tarta z masłem... 4 pomysły na sos do fasolki szparagowej
Nie tylko bułka tarta z masłem... 4 pomysły na sos do fasolki szparagowej
Jaki sos do fasolki szparagowej będzie najlepszy? To zależy od tego, na co akurat masz ochotę. Możliwości jest mnóstwo! Możesz sięgnąć po klasyczny sos śmietanowy, pomidorowy albo zaszaleć z holenderskim sosem, kojarzącym się głównie z jajkami i szparagami. Jeśli chcesz coś lekkiego i wyrazistego w smaku, sięgnij po sos winegret.
Szparagi na kolację - sprawdzone przepisy, którymi pysznie zakończysz dzień
Szparagi na kolację - sprawdzone przepisy, którymi pysznie zakończysz dzień
Szparagi na kolację to hit sezonu wiosennego. My polecamy szczególnie w lekkostrawnych wersjach - serwowane w formie omletu, z jajkiem w koszulce lub w cieście francuskim. Warianty z makaronem lub risotto, lepiej jednak zostawić na porę obiadową. Szparagi świetnie łączą się z awokado, groszkiem zielonym oraz rukolą.
Czy można jeść szparagi na surowo?
Czy można jeść szparagi na surowo?
Czy można jeść szparagi na surowo? Okazuje się, że tak! To cenne źródło wielu witamin, dlatego warto wykorzystać je do sezonowych sałatek i jako dodatek do zdrowych śniadań. Jak przygotować surowe szparagi, aby móc w pełni wykorzystać ich smak? Sprawdź nasze pomysły na surowe szparagi.
Czy można mrozić szparagi? Proste triki na mrożenie szparagów
Czy można mrozić szparagi? Proste triki na mrożenie szparagów
Jeśli zastanawiasz się, czy szparagi można mrozić, mamy dobrą wiadomość - mimo że ich smak nie będzie identyczny jak świeżych, a warzywa nieco stracą na jędrności, to mrożenie szparagów jest możliwe. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, aby cieszyć się ich smakiem również zimą.
Szparagi na śniadanie - 3 przepisy na szparagi zielone i białe
Szparagi na śniadanie - 3 przepisy na szparagi zielone i białe
Szparagi na śniadanie najczęściej podawane są z jajkiem - sadzonym, w koszulce lub na twardo. Doskonale będą komponować się ze świeżym pieczywem i orzeźwiającą sałatką.
Jak zrobić szparagi, aby nie były gorzkie? Najlepsze triki i przepisy
Jak zrobić szparagi, aby nie były gorzkie? Najlepsze triki i przepisy
Jak zrobić szparagi, aby były miękkie, sprężyste i jędrne? Kluczową kwestią jest wybór odpowiedniej jakości warzyw, ich przygotowanie i ugotowanie w wodzie z łyżką soli i cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA