Szparagi możesz przechowywać na kuchennym blacie jeśli chcesz je szybko zużyć. Musisz też codziennie zmieniać im wodę, inaczej bardzo szybko stracą jędrność. By dłużej pozostały świeże, należy chronić je przed dostępem ciepłego powietrza, a zatem najlepiej trzymać w lodówce.
Spis treści:
Jak przechowywać szparagi w domu?
Świeże szparagi przechowuje się w lodówce. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu pozostaną świeże nawet przez 5-7 dni. Pamiętaj, by nie kupować szparagów, które w momencie sprzedaży nie są zanurzone w wodzie - nie wiadomo, jak długo leżały, więdnąc.
Wybieraj też okazy twarde i jędrne. Jeśli widzisz, że są już oklapnięte, możesz je oczywiście uratować przed marnowaniem, ale najlepiej zjeść je tego samego dnia.
Jak przygotować szparagi do przechowywania w lodówce:
- Przytnij końce szparagów (odetnij lub odłam ok. 2-3 cm). Pamiętaj, aby odłamać tylko zdrewniałe końce, a nie główki.
- Do słoika wlej zimną, mineralną wodę (wysokość około 5 cm).
- Włóż do niej szparagi (miejsce cięcia lub łamania powinno być zanurzone w wodzie).
- Wstaw do lodówki na najniższą półkę. Możesz dodatkowo zabezpieczyć słoik woreczkiem i gumką recepturką.
- Wodę wymieniaj mniej więcej co 2 dni, jeśli dłużej nie planujesz przygotować szparagów.
Szparagi w lodówce możesz przechowywać także w pozycji leżącej. Wtedy ich końce owiń wilgotnym ręcznikiem papierowym i wymieniaj go również co 2 dni. Pamiętaj, aby nie owijać główek, aby nie zgniły.
fot. Jak przechowywać szparagi/Adobe Stock, VICUSCHKA
Jak przechować szparagi na zimę?
Sezon na szparagi jest dosyć krótki - smaczne i świeże w sprzedaży dostępne są jedynie w maju i w czerwcu. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem także zimą, możesz je zamrozić. Do tego najlepiej nadają się szparagi zielone - białe mają w sobie więcej wody, dlatego mogą nie być dobre po rozmrożeniu.
Jak przygotować szparagi do przechowywania w zamrażarce:
- Szparagi umyj i odetnij końce (możesz je też obrać przy pomocy cienkiej obieraczki).
- Dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego lub odłóż na 2 godziny, aby dobrze wyschły.
- Przełóż szparagi do torebki na mrożonki, wypełniając ją możliwie ciasno. Szczelnie zamknij.
- Włóż woreczek ze szparagami do lodówki na 3 godziny.
- Następnie przełóż je do zamrażarki.
Po rozmrożeniu szparagi nie będą tak jędrne, jak świeże. Nie wyrzucaj odciętych końcówek szparagów - je też możesz zamrozić i wykorzystać np. na krem ze szparagów.
fot. Jak przechowywać szparagi w domu/Adobe Stock, Mikael Damkier
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.03.2021.
Zobacz ciekawe przepisy z wykorzystaniem szparagów: