Szparagi przechowywane na blacie kuchennym szybko stracą jędrność. By dłużej pozostały świeże, należy chronić je przed dostępem ciepłego powietrza.
Jak przechowywać szparagi w lodówce?
Świeże szparagi przechowuje się w lodówce. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu pozostaną świeże przez 5-7 dni.
Pamiętaj, by nie kupować szparagów, które w momencie sprzedaży nie są zanurzone w wodzie - nie wiadomo, jak długo leżały, więdnąc.
- Przytnij końce szparagów (odetnij 2-3 cm). Pamiętaj by odłamać zdrewniałe końce, a nie główki.
- Do słoika wlej zimną, mineralną wodę (wysokość około 5 cm).
- Włóż do niej szparagi (miejsce cięcia lub łamania powinno być zanurzone w wodzie).
- Owiń woreczkiem lub folią spożywczą i zabezpiecz gumką.
- Wstaw do lodówki.
Szparagi pozostaną świeże przez kilka dni. Warto zajrzeć do nich, jeśli nie planujesz przygotować szparagów w ciągu 2 dni i wymienić im wodę na świeżą.
Szparagi w lodówce możesz przechowywać także w pozycji leżącej. Wtedy ich końce owiń wilgotnym ręcznikiem papierowym.
Jak przechować szparagi na zimę?
Sezon na szparagi jest dosyć krótki - smaczne i świeże szparagi w sprzedaży dostępne są w maju i w czerwcu. By cieszyć się ich smakiem zimą, szparagi można zamrozić.
Do mrożenia lepiej nadają się szparagi zielone - białe mają w sobie więcej wody.
- Szparagi umyj, odetnij końce (można je też obrać).
- Dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego lub odłóż na 2 godziny, by dobrze wyschły.
- Przełóż szparagi do torebki na mrożonki, wypełniając ją możliwie ciasno. Szczelnie zamknij.
- Włóż woreczek ze szparagami do lodówki na 3 godziny.
- Następnie przełóż je do zamrażarki.
Po rozmrożeniu szparagi nie będą tak jędrne, jak świeże. Nie wyrzucaj odciętych końcówek szparagów - je też możesz zamrozić i wykorzystać na krem ze szparagów.
Zobacz przepisy na szparagi:
Szparagi w szynce lub boczku
Sałatka ze szparagami
Szparagi z piersią z kurczaka