Jak przechowywać szparagi? Przechowywanie szparagów nawet przez tydzień

Jak przechowywać szparagi fot. Adobe Stock
Jak przechowywać szparagi? Najlepiej obciąć końce szparagów i wstawić do zimnej wody. Przechowywane w lodówce dłużej pozostaną świeże. Zielone szparagi możesz też zamrozić.
/ 11.03.2021 14:56
Jak przechowywać szparagi fot. Adobe Stock

Szparagi przechowywane na blacie kuchennym szybko stracą jędrność. By dłużej pozostały świeże, należy chronić je przed dostępem ciepłego powietrza.

Jak przechowywać szparagi w lodówce?

Świeże szparagi przechowuje się w lodówce. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu pozostaną świeże przez 5-7 dni.

Pamiętaj, by nie kupować szparagów, które w momencie sprzedaży nie są zanurzone w wodzie - nie wiadomo, jak długo leżały, więdnąc.

  1. Przytnij końce szparagów (odetnij 2-3 cm). Pamiętaj by odłamać zdrewniałe końce, a nie główki.
  2. Do słoika wlej zimną, mineralną wodę (wysokość około 5 cm).
  3. Włóż do niej szparagi (miejsce cięcia lub łamania powinno być zanurzone w wodzie).
  4. Owiń woreczkiem lub folią spożywczą i zabezpiecz gumką.
  5. Wstaw do lodówki.

Szparagi pozostaną świeże przez kilka dni. Warto zajrzeć do nich, jeśli nie planujesz przygotować szparagów w ciągu 2 dni i wymienić im wodę na świeżą.

Szparagi w lodówce możesz przechowywać także w pozycji leżącej. Wtedy ich końce owiń wilgotnym ręcznikiem papierowym.

Jak przechować szparagi na zimę?

Sezon na szparagi jest dosyć krótki - smaczne i świeże szparagi w sprzedaży dostępne są w maju i w czerwcu. By cieszyć się ich smakiem zimą, szparagi można zamrozić

Do mrożenia lepiej nadają się szparagi zielone - białe mają w sobie więcej wody. 

  1. Szparagi umyj, odetnij końce (można je też obrać).
  2. Dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego lub odłóż na 2 godziny, by dobrze wyschły.
  3. Przełóż szparagi do torebki na mrożonki, wypełniając ją możliwie ciasno. Szczelnie zamknij.
  4. Włóż woreczek ze szparagami do lodówki na 3 godziny.
  5. Następnie przełóż je do zamrażarki.

Po rozmrożeniu szparagi nie będą tak jędrne, jak świeże. Nie wyrzucaj odciętych końcówek szparagów - je też możesz zamrozić i wykorzystać na krem ze szparagów.

Zobacz przepisy na szparagi:
Szparagi w szynce lub boczku
Sałatka ze szparagami
Szparagi z piersią z kurczaka