Szpinakowe ravioli z Włoch

Pierożki ravioli najlepiej jest wykrawać za pomocą specjalnego radełka. Dzięki temu będą miały ozdobne brzegi.

DRUKUJ PRZEPIS
Szpinakowe ravioli z Włoch
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 635 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Na farsz:

  • 30 dag szpinaku
  • 20 dag tłustego białego sera
  • 1 – 2 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Na ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki letniej wody
  • sól

Do posypania:

  • 10 dag startego parmezanu
  • 5 dag obranych i zmielonych migdałów
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • oliwa
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Liście szpinaku opłucz, obgotuj. Ostudź, grubo posiekaj, dodaj twaróg, tartą bułkę i jajko, wymieszaj. Dopraw zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Z mąki, jajka i wody zarób ciasto. Przykryj, odstaw na 30 min.
  3. Rozwałkuj na cienki prostokątny placek. Na jego połowie kładź łyżeczką w rzędach co 5 cm porcje farszu. Pędzelkiem z wodą smaruj ciasto wokół farszu, przykryj wolnym plackiem, dociśnij wokół farszu. Wykrawaj kwadratowe pierożki.
  4. Wrzuć je na osolony wrzątek z 2 łyżkami oliwy. Gotuj 3 min od czasu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij, skrop oliwą.
  5. Parmezan wymieszaj z podprażonymi migdałami, bazylią i zeszkloną szalotką. Posyp pierożki.

Zobacz także:


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)