Placki z cukinii fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Najlepsze przepisy na cukinię - sałatki, placki, zupy

Cukinia to wszechstronne warzywo. Zrobisz makaron warzywny, gulasz wegetariański, pasztet oraz wiele innych! Sprawdź nasze niezawodne pomysły!
/ 28.06.2019 15:14
Placki z cukinii fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Spis treści

  1. Placki
  2. Gulasz
  3. Zapiekanka
  4. Faszerowane cukinie
  5. Kotlety
  6. Sałatki
  7. Zupy
  8. Kwiaty cukinii

Placki warzywne

Starta cukinia odsączona z nadmiaru wody może być usmażona z dodatkiem jajka i mąki. Jeżeli zależy ci na chrupiącym wykończeniu, używaj tej strony tarki, po której znajdują się grubsze oczka. Chcąc pozbyć się jak największej ilości wody przed smażeniem, posól warzywo i odczekaj 30 minut.

Możesz zestawić je z dynią, kabaczkiem, patisonem lub marchewką. Są zdecydowanie delikatniejsze niż placki ziemniaczane, dlatego istotne jest, aby ostrożnie przewracać na dobrze rozgrzanej patelni. Najczęściej podawane są z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym w wersji dietetycznej.

Gulasz

Może być zarówno uzupełnieniem dania jednogarnkowego, jak i głównym składnikiem gulaszu lub lecza wegetariańskiego. Przy użyciu mięsa warto dodać ją pod koniec duszenia ze względu na szybką obróbkę termiczną.

Gotuj ją w skórce po dokładnym wymyciu, jeżeli kupiłaś ją ze sprawdzonego źródła. Ze względu na delikatną i cienką powierzchnię, jest narażona na łatwiejsze wchłanianie pestycydów i środków eliminujących szkodniki. Gdy środek jest zbyt włóknisty, należy go oddzielić od miąższu i wykroić.

Lasagne z cukinii
fot. Adobe Stock

Zapiekanka lub lasagne

Pokrojona w talarki lub w grubą kostkę może być zapieczona z innymi warzywami korzeniowymi oraz serem. Połącz ją z świderkami lub penne i przygotuj z sosem pomidorowym.

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnej zapiekanki jest bezglutenowe lasagne przyrządzone z plastrów cukinii zamiast szerokiego makaronu. Wstępnie zblanszuj warzywo w gorącej wodzie i przełóż do wody z lodem. W ten sposób skutecznie obniżysz kaloryczność dania.

Nadziewane cukinie

Średniej wielkości cukinie wydrąż za pomocą łyżki i nadziej warstwą duszonych warzyw lub  mięsem. Jeżeli zależy ci, aby były miękkie wystarczy owinąć folią aluminiową i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Przyrządzisz je również na grillu na tackach zapobiegających przywieraniu. Dodaj ser mozzarella, ricottę lub parmezan, aby całość wnętrza lepiej połączyła się z cukinią. Chcąc mieć pewność, że upiekła się równomiernie, włóż drewniany patyczek do środka warzywa.

Kotlety mięsne lub wegetariańskie

W wersji wegetariańskiej połącz ją z jajkiem ugotowanym na twardo lub pieczoną marchewką lub burakiem. Ugotuj ją przez 10 minut we wrzątku, zmiksuj na gładko i odsącz z nadmiaru wody.

W połączeniu z mięsem mielonym wieprzowym lub wołowym będą miększe i smaczniejsze. Dzięki temu ograniczysz węglowodany z tradycyjnie dodawanej bułki tartej lub mąki. Kotlety możesz ugotować też na parze, przykrywając powierzchnię parowaru cienką warstwą papieru do pieczenia.

Sałatka z cukinii
fot. Adobe Stock

Sałatki

Jest to jedna z najprostszych form podania.  Dokładnie wyszoruj skórkę i obieraczką wykrój cienkie paski. Użyj spiralizatora do wykonania efektownych nitek dla dzieci. W ten sposób dressing lepiej utrzyma się na powierzchni warzywa. Zamarynuj ja w domowym occie jabłkowym lub balsamicznym, aby pozbyć się mdłego posmaku. W surowej postaci jest bogatym źródłem potasu, magnezu oraz beta karotenu. Jedno z najmniej kalorycznych warzyw, bo zawiera w 100g jedynie 21 kcal.

Zupy krem i tradycyjne

Krem z pieczonych warzyw na bazie wywaru wegeteriańskiego lub mięsnego możesz przygotować przez cały rok. Najlepsza w sezonie jest ta z wyczuwalnymi kawałkami z dużą ilością pomidorów i innych sezonowych składników. Jeżeli chcesz, aby była gęstsza, wystarczy dodać zmiksowane gotowane ziemniaki lub dynię.

Udekoruj:

  • pestkami dyni
  • pestkami słonecznika
  • nasionami chia
  • nasionami babki płesznik
  • parmezanem
  • siekaną pietruszką
  • pokruszonymi paluszkami
  • liśćmi szpinaku

Kwiaty cukinii

Świeżo zerwane kwiatostany najlepiej wykorzystać od razu po zebraniu. Przygotuj gęstsze ciasto naleśnikowe i zamocz oczyszczone płatki. W ten sposób smaż na głębokim oleju przez około minutę do zbrązowienia.

Możesz iść o krok naprzód i nadziać je mięsem mielonym lub pastą z cieciorki, a następnie poddać obróbce cieplnej. Są niezwykle delikatne, dlatego uważaj, aby podczas wypełniania nie naruszyć struktury kwiatu.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić cukinię marynowaną na zimę! Zrób zapas!

Kuskus z cukinią - przepis składniki i przygotowanie
Kuskus z cukinią - przepis składniki i przygotowanie
Wegetariańskie danie obiadowe? Polecamy kuskus z cukinią!
Frytki z cukinii - upiecz je i podaj z sosem czosnkowym.
Frytki z cukinii - upiecz je i podaj z sosem czosnkowym.
To mniej kaloryczna alternatywa przekąski z ziemniaków. Frytki z cukinii zrobisz równie szybko, co te tradycyjne.
Zapiekanka z cukinią - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekanka z cukinią - przepis składniki i przygotowanie
Smakowita zapiekanka z cukinią, ziemniakami, ogórkami, rybą i serem żółtym!
Zapiekane warzywa - przepis na pieczoną cukinię i bakłażan
Zapiekane warzywa - przepis na pieczoną cukinię i bakłażan
Cukinia, bakłażan, papryka, ziemniaki i pomidory!
Cukinia z farszem mięsnym - przepis składniki i przygotowanie
Cukinia z farszem mięsnym - przepis składniki i przygotowanie
Samodzielnie - jako przekąska, z ryżem i surówką - jako danie główne!
Jak zrobić leczo z cukinii? Też w wersji z bakłażana!
Jak zrobić leczo z cukinii? Też w wersji z bakłażana!
Lekki i pożywny obiad na letnie upały. W wersji wegetariańskiej smakuje równie dobrze, co z mięsem.
Jak zrobić krem z cukinii? Prosty przepis z dodatkiem mozzarelli.
Jak zrobić krem z cukinii? Prosty przepis z dodatkiem mozzarelli.
Nie masz czasu na pracochłonne dania? Wykorzystaj nasz przepis na zupę krem z sezonowej cukinii.
Jak zrobić makaron z cukinią? Dodaj pieczarki i oliwę z oliwek
Jak zrobić makaron z cukinią? Dodaj pieczarki i oliwę z oliwek
Najlepiej użyć makaronu świderki lub penne. To smaczne danie, które przygotujesz szybko na obiad do pracy lub szkoły.
Pieczarki nadziewane owczym serem i cukinią - przepis składniki i przygotowanie
Pieczarki nadziewane owczym serem i cukinią - przepis składniki i przygotowanie
Na sposób śródziemnomorski - z oliwą z oliwek i oregano!
Zupa z cukinii - przepis Ani Starmach
Zupa z cukinii - przepis Ani Starmach
Zupa krem z dodatkiem kaszy i... chipsów z szynki!
Jak zrobić najlepsze placki z cukinii? Wersja również z batatem.
Jak zrobić najlepsze placki z cukinii? Wersja również z batatem.
Najlepsze będą z parmezanem! Wykorzystaj też marchewkę, patisony i bataty. Smakują wyśmienicie także z piekarnika!
Makaron z dynią i cukinią - przepis składniki i przygotowanie
Makaron z dynią i cukinią - przepis składniki i przygotowanie
Proponujemy ulepszenie dania sosem śmietanowym!
Gulasz z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Gulasz z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Koniecznie spróbuj - pomysł na pyszny obiad.
Sałatka z grillowanej cukinii - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z grillowanej cukinii - przepis składniki i przygotowanie
Świetna jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.
Przekąska z cukinii - przepis składniki i przygotowanie
Przekąska z cukinii - przepis składniki i przygotowanie
Warzywna przekąska z dodatkiem mozzarelli.
Pizza z cukinią - przepis składniki i przygotowanie
Pizza z cukinią - przepis składniki i przygotowanie
Przy odrobinie fantazji pizza może się stać wykwintną potrawą!
Zielona sałatka z cukinią - przepis, przygotowanie, składniki
Zielona sałatka z cukinią - przepis, przygotowanie, składniki
Bardzo wiosenna, zdrowa i przepyszna - prawdziwa bomba witaminowa!
Jak zrobić zapiekankę z ziemniakami i mięsem? W wersji z fetą.
Jak zrobić zapiekankę z ziemniakami i mięsem? W wersji z fetą.
Jeżeli masz obfite zbiory cukinii w tym roku wykorzystaj ją do zapiekanki. Proste i szybkie danie, które zasmakuje całej rodzinie.
Cukinia z mozzarellą
Cukinia z mozzarellą
Dla całej rodziny!
Omlet z cukinii
Omlet z cukinii
Możesz do niego dodać oregano
Zupa krem z cukinii - przepis
Zupa krem z cukinii - przepis
Zupa krem z cukinii to zdrowy i pyszny letni lunch!
Placki z cukinią i szczypiorkiem - przepis
Placki z cukinią i szczypiorkiem - przepis
Przygotuj placki z cukinią i szczypiorkiem z przepisu Roberta Muzyczki - Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Włoski omlet z cukinią i  parmezanem - przepis
Włoski omlet z cukinią i parmezanem - przepis
Oryginalny włoski parmezan jest niestety drogi. Możesz go jednak zastąpić tańszym, długo dojrzewającym polskim serem.
Sałatka z cukinią i anchois
Sałatka z cukinią i anchois
Do sałatki można dodać wędzoną rybę
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/31.07.2017 15:08
Cukinia jest ostatnio jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo często sięgam po nią gdy myślę o lasagne czy makaronie: niby sycące weglowowadany ,a tu nagle warzywo! Cukinia jest super i polecam.
/17.09.2016 20:05
Proszę bardzo cyt. z Wikipedii. Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb., Cukinia) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa “cukinia” od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.
/14.07.2016 14:33
cukinia to ni ekabaczek, kabaczek jest innym warzywem i troszke inaczej sie przyrzadza
POKAŻ KOMENTARZE (2)