Przepis na lasagne z cukinii w wersji mięsnej i fit

lasagne z cukinii fot. Adobe Stock, fahrwasser
Nie wiesz, co zrobić z cukinią i chcesz ją wykorzystać w inny sposób, niż zwykle? Z pomocą przychodzi lazania z cukinii. Ten aromatyczny i rozgrzewający przepis możesz dowolnie zmieniać, dodając zdrowsze zamienniki albo uzupełniając go o inne warzywa. Poznaj najlepsze przepisy na lasagne z cukinii.
Sylwia Kazimierczuk / 05.08.2022 12:44
lasagne z cukinii fot. Adobe Stock, fahrwasser

Przepis na lasagne z cukinii jest nie tylko prosty, ale także pozwala na wiele modyfikacji. Możesz przygotować ją w wersji mięsnej albo fit - wykorzystując zdrowsze zamienniki klasycznych produktów. Zobacz, jak przygotować pyszną lasagne z cukinii.

Spis treści:

  1. Jak przygotować cukinię do zapiekanki
  2. Lazania z cukinii z mięsem mielonym
  3. Fit lasagne z cukinii
  4. Lazania z cukinii i bakłażana

Jak przygotować cukinię do zapiekanki?

Kabaczka i cukinię należy odpowiednio przyrządzić, aby były delikatne i nie za wodniste podczas pieczenia zapiekanki. Wystarczy dokładnie umyć, oczyścić skórkę z piasku i brudu, a następnie pokroić w okrągłe plasterki lub cienkie długie pasma. Całość posyp solą gruboziarnistą i pozostaw na 10 minut. Nadmiar wody wylej z miski i odsącz warzywo. W ten sposób potrawa nie będzie zbyt wilgotna ani nieapetyczna.

Lazania z cukinii z mięsem mielonym

Klasyczna lasagne z mięsem mielonym, idealnie sprawdza się z plastrami cukinii zamiast makaronu. Możesz podawać ją na obiad albo wczesną kolację.

Składniki:

  • 1 duża lub 2 średnie cukinie,
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • pomidory w puszce drobno krojone,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • małe opakowanie mozzarelli,
  • szczypta oregano,
  • szczypta bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie umyj i potnij na bardzo cienkie plastry.
  2. Mięso mielone dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rozgrzanej patelni przez około 10 minut.
  3. Wlej pomidory w puszce i duś całość pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dopraw oregano i bazylią, a następnie podsmaż jeszcze kilka minut.
  4. Brytfankę lub kamionkę wyłóż plastrami z cukinii, ułóż mięso i plasterki mozzarelli. Zrób tak kilka razy do wyłożenia całego naczynia.
  5. Włóż do piekarnika na 200 stopni i piecz lasagne z cukinii przez 25 minut.

lasagne z cukinii przepisfot. Lasagne z cukinii/Adobe Stock, dolphy_tv

Fit lasagne z cukinii

Jeśli zależy ci na bardziej zdrowym posiłku i chcesz zamienić klasyczne produkty na ich fit wersje - proszę bardzo. Tę lasagne z cukinii przygotujesz w kilka chwil.

Składniki:

  • 1 duża lub 2 średnie cukinie,
  • 400 g mięsa mielonego z indyka,
  • pomidory w puszce drobno krojone,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • kilka plasterków tofu,
  • szczypta oregano,
  • szczypta bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie umyj i potnij na bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą tarki.
  2. Mięso z indyka podsmaż na rozgrzanej patelni i dopraw solą i pieprzem. Zalej pomidorami z puszki i duś przez około 10 minut. Następnie dodaj pozostałe przyprawy i podsmażaj jeszcze 2-3 minuty.
  3. Cukinię ułóż na dole naczynia żaroodpornego, plasterki tofu i mięso mielone. Zrób tak kilka razy do wypełnienia formy.
  4. Piecz lasagne z cukinii w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35 minut.

fit lazania z cukiniifot. Lazania z cukinii w wersji fit/Adobe Stock, nanass77

Lazania z cukinii i bakłażana

Jeśli chcesz przemycić do swojej lasagne więcej warzyw, wykorzystaj także bakłażana. Świetnie sprawdza się w daniach z piekarnika, a jego smak jest łagodny i uniwersalny.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • 1 średni bakłażan,
  • 200 g mięsa mielonego indyczego,
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 puszka pomidorów,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • małe opakowanie mozzarelli,
  • szczypta oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię i bakłażana pokrój w cienkie plasterki. Najlepiej za pomocą tarki lub mandoliny.
  2. Mięso z indyka i wieprzowiny połącz z pomidorami z puszki, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  3. Smaż na rozgrzanej patelni przez około 10 minut. Następnie dodaj pozostałe przyprawy (możesz wykorzystać swoje ulubione) i smaż jeszcze 2-3 minuty.
  4. Mozzarellę pokrój w cienkie plastry i połóż na mięsie aż do lekkiego roztopienia.
  5. Ułóż plastry warzyw w brytfance naprzemiennie z mięsem mielonym. Wykonaj to kilkakrotnie do zapełnienia naczynia.
  6. Piecz lazanię z cukinii w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

lazania z cukinii i bakłażanafot. Lazania z cukinii i bakłażana/Adobe Stock, giovanniluca

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.08.2018.

Czytaj także:
Pieczona fasolka szparagowa
Bitki wołowe na 3 sposoby
Placki z młodej kapusty