Przepis na lasagne z cukinii jest nie tylko prosty, ale także pozwala na wiele modyfikacji. Możesz przygotować ją w wersji mięsnej albo fit - wykorzystując zdrowsze zamienniki klasycznych produktów. Zobacz, jak przygotować pyszną lasagne z cukinii.
Spis treści:
- Jak przygotować cukinię do zapiekanki
- Lazania z cukinii z mięsem mielonym
- Fit lasagne z cukinii
- Lazania z cukinii i bakłażana
Jak przygotować cukinię do zapiekanki?
Kabaczka i cukinię należy odpowiednio przyrządzić, aby były delikatne i nie za wodniste podczas pieczenia zapiekanki. Wystarczy dokładnie umyć, oczyścić skórkę z piasku i brudu, a następnie pokroić w okrągłe plasterki lub cienkie długie pasma. Całość posyp solą gruboziarnistą i pozostaw na 10 minut. Nadmiar wody wylej z miski i odsącz warzywo. W ten sposób potrawa nie będzie zbyt wilgotna ani nieapetyczna.
Lazania z cukinii z mięsem mielonym
Klasyczna lasagne z mięsem mielonym, idealnie sprawdza się z plastrami cukinii zamiast makaronu. Możesz podawać ją na obiad albo wczesną kolację.
Składniki:
- 1 duża lub 2 średnie cukinie,
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
- pomidory w puszce drobno krojone,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- małe opakowanie mozzarelli,
- szczypta oregano,
- szczypta bazylii.
Sposób przygotowania:
- Cukinię dokładnie umyj i potnij na bardzo cienkie plastry.
- Mięso mielone dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rozgrzanej patelni przez około 10 minut.
- Wlej pomidory w puszce i duś całość pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dopraw oregano i bazylią, a następnie podsmaż jeszcze kilka minut.
- Brytfankę lub kamionkę wyłóż plastrami z cukinii, ułóż mięso i plasterki mozzarelli. Zrób tak kilka razy do wyłożenia całego naczynia.
- Włóż do piekarnika na 200 stopni i piecz lasagne z cukinii przez 25 minut.
fot. Lasagne z cukinii/Adobe Stock, dolphy_tv
Fit lasagne z cukinii
Jeśli zależy ci na bardziej zdrowym posiłku i chcesz zamienić klasyczne produkty na ich fit wersje - proszę bardzo. Tę lasagne z cukinii przygotujesz w kilka chwil.
Składniki:
- 1 duża lub 2 średnie cukinie,
- 400 g mięsa mielonego z indyka,
- pomidory w puszce drobno krojone,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- kilka plasterków tofu,
- szczypta oregano,
- szczypta bazylii.
Sposób przygotowania:
- Cukinię dokładnie umyj i potnij na bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą tarki.
- Mięso z indyka podsmaż na rozgrzanej patelni i dopraw solą i pieprzem. Zalej pomidorami z puszki i duś przez około 10 minut. Następnie dodaj pozostałe przyprawy i podsmażaj jeszcze 2-3 minuty.
- Cukinię ułóż na dole naczynia żaroodpornego, plasterki tofu i mięso mielone. Zrób tak kilka razy do wypełnienia formy.
- Piecz lasagne z cukinii w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35 minut.
fot. Lazania z cukinii w wersji fit/Adobe Stock, nanass77
Lazania z cukinii i bakłażana
Jeśli chcesz przemycić do swojej lasagne więcej warzyw, wykorzystaj także bakłażana. Świetnie sprawdza się w daniach z piekarnika, a jego smak jest łagodny i uniwersalny.
Składniki:
- 1 średnia cukinia,
- 1 średni bakłażan,
- 200 g mięsa mielonego indyczego,
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 puszka pomidorów,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- małe opakowanie mozzarelli,
- szczypta oregano.
Sposób przygotowania:
- Cukinię i bakłażana pokrój w cienkie plasterki. Najlepiej za pomocą tarki lub mandoliny.
- Mięso z indyka i wieprzowiny połącz z pomidorami z puszki, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Smaż na rozgrzanej patelni przez około 10 minut. Następnie dodaj pozostałe przyprawy (możesz wykorzystać swoje ulubione) i smaż jeszcze 2-3 minuty.
- Mozzarellę pokrój w cienkie plastry i połóż na mięsie aż do lekkiego roztopienia.
- Ułóż plastry warzyw w brytfance naprzemiennie z mięsem mielonym. Wykonaj to kilkakrotnie do zapełnienia naczynia.
- Piecz lazanię z cukinii w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
fot. Lazania z cukinii i bakłażana/Adobe Stock, giovanniluca
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.08.2018.
Czytaj także:
Pieczona fasolka szparagowa
Bitki wołowe na 3 sposoby
Placki z młodej kapusty