Masz ochotę na zapiekankę? Zrób lasagne z cukinii, a nie poczujesz, że nie ma w niej makaronu!

Znudziły ci się przetwory i leczo? Wypróbuj lasagne z cukinii, dzięki czemu zaoszczędzisz nieco węglowodanów w diecie!
Sylwia Kazimierczuk / 4 miesiące temu
Masz ochotę na zapiekankę? Zrób lasagne z cukinii, a nie poczujesz, że nie ma w niej makaronu! fot. Adobe Stock

Lasagne z cukinii z mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 duża lub 2 średnie cukinie
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • Pomidory w puszce drobno krojone
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Małe opakowanie mozzarelli
  • Szczypta oregano
  • Szczypta bazylii

Jak zrobić lasagne z cukinii z mięsem mielonym?

1 krok: Cukinię dokładnie umyj i potnij na bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą tarki.

2 krok: Mięso mielone dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rozgrzanej patelni przez około 10 minut.

3 krok: Wlej pomidory w puszce i duś całość przez 5 minut do połączenia składników.

4 krok: Brytfankę lub kamionkę wyłóż plastrami cukinii, ułóż mięso i plasterki mozzarelli. Zrób tak kilka razy do wyłożenia całego naczynia.

5 krok: Włóż do piekarnika na 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.

Jak przygotować cukinię do zapiekanki?

Kabaczek i cukinię należy odpowiednio przyrządzić, aby była delikatna i nie za wodnista podczas pieczenia zapiekanki. Wystarczy dokładnie umyć, oczyścić skórkę z piasku i brudu, a następnie pokroić w okrągłe plasterki lub cienkie długie pasma. Całość posyp solą gruboziarnistą i pozostaw na 10 minut. Nadmiar wody wylej z miski i odsącz warzywo. W ten sposób potrawa nie będzie zbyt wilgotna i nieapetyczna.

Lasagne z cukinii fit

Składniki:

  • 1 duża lub 2 średnie cukinie
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • Pomidory w puszce drobno krojone
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Kilka plasterków tofu
  • Szczypta oregano
  • Szczypta bazylii

Jak zrobić lasagne z cukinii fit?

1 krok: Cukinię dokładnie umyj i potnij na bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą tarki.

2 krok: Mięso z indyka podsmaż na rozgrzanej patelni i dopraw solą i pieprzem. Zalej pomidorami z puszki i duś przez około 10 minut.

3 krok: Cukinię ułóż na dole naczynia żaroodpornego, plasterki tofu i mięso mielone. Zrób tak kilka razy do wypełnienia formy.

4 krok: Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez 35 minut.

Lasagne z cukinii i bakłażana

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 200 g mięsa mielonego indyczego
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka pomidorów
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Małe opakowanie mozzarelli
  • Szczypta oregano

Jak zrobić lasagne z cukinii i bakłażana?

1 krok: Cukinię i bakłażana pokrój w cienkie plasterki. Najlepiej za pomocą tarki lub mandoliny.

2 krok: Mięso z indyka i wieprzowiny połącz z pomidorami z puszki i dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni przez około 10 minut.

3 krok: Mozzarellę pokrój w cienkie plastry i połóż na mięsie aż do lekkiego roztopienia.

4 krok: Ułóż plastry warzyw w brytfance naprzemiennie z mięsem mielonym. Wykonaj to kilkakrotnie do zapełnienia naczynia.

5 krok: Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Zobacz też:
Jak zrobić placki z cukinii? Chrupiące i delikatne w środku! Sprawdź! Zobacz, jak zrobić bigos z cukinii! Idealne danie jednogarnkowe na lato!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)