Szukasz przepisu na placki ziemniaczane? Przepis przepisowi nie równy, ale to jedna z najprostszych potraw. Podstawą są zazwyczaj starte na tarce ziemniaki. Placki ziemniaczane po węgiersku to jedna z najpopularniejszych wersji - w tym wariancie danie serwowane jest po prostu z mięsnym gulaszem, który przygotujesz z mięsa wieprzowego, pieczarek, papryki oraz cebuli.
Jak zrobić placki ziemniaczane?
Na 4 porcje klasycznych, chrupiących placków ziemniaczanych przygotuj:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 dużą cebulę,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- 2 jajka.
Przepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty. Ziemniaki i cebulę obierz i umyj. Następnie zetrzyj je na tarce - w zależności od upodobań, możesz to zrobić na dużych lub na małych oczkach. Do startych warzyw dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Jeśli lubisz, możesz oczywiście wzbogacić smak placków ziemniaczanych dodatkowymi przyprawami. Całość wymieszaj. Placki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron - powinny mieć złoty kolor. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane: kalorie
Ile kalorii ma placek ziemniaczany? Przeciętnej wielkości placek, usmażony na niewielkiej ilości tłuszczu, waży 50 g i ma około 85 kalorii. Jeśli jednak nie odsączysz go z oleju po usmażeniu, kaloryczność może znacznie wzrosnąć.
Gdy przygotujesz placki ziemniaczane z piekarnika (np. pod postacią tak zwanej babki ziemniaczanej), danie stanie się bardziej dietetyczne. Wszystko zależy też od ilości dodatków - placki ziemniaczane z sosem automatycznie mają o wiele więcej kalorii.
Pomysły na placki ziemniaczane
Z czym będą najlepsze? Uwielbiamy pyszne placki ziemniaczane z cukinią, placki ziemniaczane z serem, placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, placki ziemniaczane z łososiem, placki ziemniaczane z mięsem mielonym, placki ziemniaczane z marchewką, placki ziemniaczane ze szpinakiem, placki ziemniaczane z cebulą, a także placki ziemniaczane z kurczakiem.
Placki ziemniaczane po węgiersku, placki ziemniaczane po zbójnicku
Placki ziemniaczane z gulaszem (czyli po węgiersku) to bardzo popularne danie obiadowe. Podobny w przygotowaniu jest też placek ziemniaczany po zbójnicku. W drugiej wersji używamy zazwyczaj wieprzowiny, pierwsza zakłada dowolność - możesz też sięgnąć po mięso wołowe.
Sprawdź przepisy:
Placek ziemniaczany po węgiersku
Placek ziemniaczany po zbójnicku
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Składniki na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 g mąki pszennej,
- jajko,
- olej do smażenia,
- szczypta soli.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszaj je z mąką ziemniaczaną oraz mąką pszenną, jajkiem i solą. Smaż placki na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron. Takie placki możesz też serwować w wersji na słodko!
Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl