Sałatka z cukinią i anchois

Do sałatki można dodać wędzoną rybę
/ 21.09.2010 10:05

Przygotowanie: 25 min 
Porcja:  225 kcal

Składniki na 4 porcje:

- 30 dag makaronu wstążki
- 2 małe cukinie
- 3–4 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- strączek ostrej papryczki
- 10 filecików anchois
- 3–4 łyżki czarnych oliwek
- 2 łyżki posiekanych ziół (natka, koperek, szczypiorek)
- oliwa
- ocet winny
- łyżka sosu słodko-kwaśnego chili
- sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Makaron wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj wg przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie, umyj cukinie i pokrój je (najlepiej nożem szczelinowym) wzdłuż na cienkie plasterki. Wrzuć je do makaronu na 2 minuty przed końcem gotowania. Następnie razem odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.

2. Fileciki anchois pokrój w cienkie paseczki. Wymieszaj z ostudzonym makaronem i cukinią. Dodaj oliwki i kapary.

3. Ostrą papryczkę rozetnij wzdłuż, starannie usuń nasionka, a strączek posiekaj. Dwie łyżki octu winnego utrzyj z solą i pieprzem oraz sosem chili. Wymieszaj z 4–5 łyżkami oliwy, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę oraz zioła. Przygotowanym sosem polej sałatkę, przemieszaj. Na koniec posyp ziarenkami marynowanego zielonego pieprzu.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA