Przygotowanie: 25 min
Porcja: 225 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 30 dag makaronu wstążki
- 2 małe cukinie
- 3–4 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- strączek ostrej papryczki
- 10 filecików anchois
- 3–4 łyżki czarnych oliwek
- 2 łyżki posiekanych ziół (natka, koperek, szczypiorek)
- oliwa
- ocet winny
- łyżka sosu słodko-kwaśnego chili
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Makaron wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj wg przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie, umyj cukinie i pokrój je (najlepiej nożem szczelinowym) wzdłuż na cienkie plasterki. Wrzuć je do makaronu na 2 minuty przed końcem gotowania. Następnie razem odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.
2. Fileciki anchois pokrój w cienkie paseczki. Wymieszaj z ostudzonym makaronem i cukinią. Dodaj oliwki i kapary.
3. Ostrą papryczkę rozetnij wzdłuż, starannie usuń nasionka, a strączek posiekaj. Dwie łyżki octu winnego utrzyj z solą i pieprzem oraz sosem chili. Wymieszaj z 4–5 łyżkami oliwy, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę oraz zioła. Przygotowanym sosem polej sałatkę, przemieszaj. Na koniec posyp ziarenkami marynowanego zielonego pieprzu.
Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>
Sałatka z cukinią i anchois
Do sałatki można dodać wędzoną rybę