Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami. Prosty i pyszny obiad

Cukinia faszerowana mięsem to doskonały sposób na szybki, prosty, ale przepyszny posiłek. Dodaj do niej pomidory oraz świeże zioła.
Urszula Wilczkowska / 05.02.2020 15:15
DRUKUJ PRZEPIS
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami. Prosty i pyszny obiad fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 średnie cukinie, przekrojone wzdłuż,
  • 500 g dowolnego mięsa mielonego,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 1 cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże oregano,
  • świeży tymianek,
  • opcjonalnie: dowolny ser do posypania wierzchu.
Przygotowanie:

Szukasz pomysłu na błyskawiczny obiad dla całej rodziny? Cukinia faszerowana mięsem mielonym to danie dla ciebie. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a zasmakuje nawet największym niejadkom. Posyp ją startym żółtym serem, parmezanem lub mozzarellą. Zobacz też inne przepisy na dania z mięsem mielonym.

Jak przygotować cukinie faszerowane mięsem? Zacznij od wydrążenia warzyw. Miąższ możesz drobno pokroić i dodać do farszu.

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Gdy zacznie się szklić, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz i zioła.
  2. Podsmaż mielone mięso. Na sam koniec zalej pomidorami z puszki i chwilę duś, by zredukować wodę.
  3. Przełóż farsz do wydrążonych cukinii. Jeśli chcesz, posyp je startym serem.
  4. Cukinie faszerowane mięsem piecz przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego!

Więcej przepisów na zapiekane dania:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Lasagne z mięsem mielonym
Zapiekanka gyros

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)