Składniki:
- 3 średnie cukinie, przekrojone wzdłuż,
- 500 g dowolnego mięsa mielonego,
- 2 puszki pomidorów,
- 1 cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- świeże oregano,
- świeży tymianek,
- opcjonalnie: dowolny ser do posypania wierzchu.
Przygotowanie:
Szukasz pomysłu na błyskawiczny obiad dla całej rodziny? Cukinia faszerowana mięsem mielonym to danie dla ciebie. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a zasmakuje nawet największym niejadkom. Posyp ją startym żółtym serem, parmezanem lub mozzarellą. Zobacz też inne przepisy na dania z mięsem mielonym.
Jak przygotować cukinie faszerowane mięsem? Zacznij od wydrążenia warzyw. Miąższ możesz drobno pokroić i dodać do farszu.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Gdy zacznie się szklić, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz i zioła.
- Podsmaż mielone mięso. Na sam koniec zalej pomidorami z puszki i chwilę duś, by zredukować wodę.
- Przełóż farsz do wydrążonych cukinii. Jeśli chcesz, posyp je startym serem.
- Cukinie faszerowane mięsem piecz przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego!
Więcej przepisów na zapiekane dania:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Lasagne z mięsem mielonym
Zapiekanka gyros