Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- cukinia pokrojona w plasterki
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 100 g szynki
- 2 szklanki dyni pokrojonej na małe kawałeczki
- 200 ml śmietany
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Zobacz przepis na makaron z dynią i cukinią!
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Rozgrzej na patelni masło. Wrzuć na patelnię pokrojoną dynię i duś przez 15 minut - najlepiej pod przykryciem.
- Po upływie 15 minut do dyni dodaj cukinię oraz pokrojoną na kawałeczki szynkę i smaż razem przez 5-7 minut.
- Przypraw do smaku.
- Dodaj do warzyw i szynki posiekany czosnek oraz śmietanę.
- Duś przez chwilę, aż śmietana się zagotuje.
- Wymieszaj gotowy sos z makaronem.