Placki z kaszy manny i cukinii. Pyszna przekąska lub obiad

Placki z kaszy manny to bardzo szybki sposób na proste danie do pracy lub do szkoły. Możesz podać je z ziemniakami i surówką lub po prostu w towarzystwie sosu czosnkowego.
Urszula Wilczkowska / 28.01.2020 15:34
DRUKUJ PRZEPIS
Placki z kaszy manny i cukinii. Pyszna przekąska lub obiad fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g cukinii,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 duże jajko,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1/4 szklanki startego parmezanu,
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
  • 75 g kaszy manny,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek do smażenia.
Przygotowanie:

Placki z kaszy manny i cukinii są bardzo szybkie, możesz więc przygotować je nawet tego samego dnia rano – spokojnie zdążysz zrobić to przed pracą lub szkołą. Dodatek parmezanu sprawia, że są jeszcze pyszniejsze.

Podaj je z sosem czosnkowym lub jako zamiennik tradycyjnego kotleta. Będą smakowały dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak przygotować pyszne i chrupiące placki z kaszy manny?

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj łyżeczkę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Dzięki temu będziesz mogła odcisnąć większość wody, a to sprawi, że placuszki będą naprawdę chrupiące.
  2. Odciśnij dokładnie cukinię i przełóż do miski. Dodaj jajko, kaszę mannę, proszek do pieczenia, posiekany szczypiorek, starty parmezan i czosnek. Dokładnie wymieszaj, po czym dopraw według uznania.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Nabieraj po około 1/4 szklanki masy na 1 placek, a następnie rozpłaszcz go szpatułką, by miał 1 cm grubości. Smaż po 3 lub 4 placki z kaszy manny na raz.

Placki z kaszy manny możesz jeść od razu lub później, na zimno. Jeśli jednak przyjdzie ci ochota na to, by je odgrzać, włóż je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Podawaj je z sosem lub ziemniakami i surówką z selera naciowego. Smacznego!

Więcej przepisów na placuszki i inne przekąski:
Placki z kaszy jaglanej
Racuchy bez drożdży
Placki ziemniaczane
Roladki z łososiem
Pieczone pałki z kurczaka

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)