Kurczak to jedno z klasycznych mięs, które jest najczęściej wybierane na obiad lub zdrowy lunch do pracy. Świetnie komponuje się z owocami, pieczonymi warzywami oraz świeżymi ziołami. Kurczak curry, po tajsku lub pieczony możemy przygotować zarówno na co dzień, jak i od święta – sprawdź nasze przepisy!
Kurczak curry: przepis
Oto składniki na kurczaka curry:
- duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta kminu
- laska cynamonu
- łyżeczka sproszkowanego chili
- szczypta garam masala
- łyżeczka cukru
- puszka pomidorów
- 6 udek z kurczaka
- Szklanka wywaru drobiowego
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Jak zrobić kurczaka curry?
Siekamy cebulę w drobną kostkę. Ścieramy imbir na tarce razem z czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy przyprawy : cynamon, kmin oraz chili. Dodajemy cebulę i podsmażamy z przyprawiamy na rumiano. Dosypujemy garam masala, cukier i dorzucamy pomidory z puszki. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki i dorzucamy na patelnię. Podsmażamy z całością przez około 15 minut do połączenia smaków. Tak przygotowany kurczak może być podawany z odrobiną jogurtu naturalnego lub z chlebkiem pita.
Kurczak po tajsku: przepis
Oto składniki na kurczaka po tajsku:
- 2 łyżki masła
- 6 udek z kurczaka
- pół szklanki posiekanych orzechów ziemnych
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Sos:
- 3 łyżki sosu chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- łyżka sosu rybnego
- łyżka startego imbiru
- sok z limonki
Jak zrobić kurczaka po tajsku?
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Przygotowując sos, mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na bok do przegryzienia się. Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy kurczaka na złocisty kolor. Dolewamy sos i mieszamy dokładnie z kurczakiem. Tak przygotowanego wkładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika na 30 minut. Dekorujemy posiekanymi orzechami i kolendrą.
Kurczak pieczony: przepis
Oto składniki na kurczaka pieczonego:
- 1,5 kilogramowy kurczak
- 2 łyżki soli
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka suszonego tymianku
- cytryna
- główka czosnku
- 2 łyżki masła
- cebula
- 3 średnie marchewki
- koper włoski
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić kurczaka pieczonego?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Wcześniej umytego kurczaka wypełniamy tymiankiem, przekrojoną w pół cytryną i czosnkiem. Wierzch kurczaka smarujemy roztopionym masłem i przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym i wokół wrzucamy pokrojone marchewki, cebulę oraz koper włoski. Tak przygotowanego kurczaka pieczemy przez 1,5 godziny. Serwujemy z pieczonymi ziemniakami lub batatami.
Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl