Kurczak to jedno z klasycznych mięs, które jest najczęściej wybierane na obiad lub zdrowy lunch do pracy. Świetnie komponuje się z owocami, pieczonymi warzywami oraz świeżymi ziołami. Kurczak curry, po tajsku lub pieczony możemy przygotować zarówno na co dzień, jak i od święta – sprawdź nasze przepisy!
Kurczak curry: przepis
Oto składniki na kurczaka curry:
- duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta kminu
- laska cynamonu
- łyżeczka sproszkowanego chili
- szczypta garam masala
- łyżeczka cukru
- puszka pomidorów
- 6 udek z kurczaka
- Szklanka wywaru drobiowego
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Jak zrobić kurczaka curry?
Siekamy cebulę w drobną kostkę. Ścieramy imbir na tarce razem z czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy przyprawy : cynamon, kmin oraz chili. Dodajemy cebulę i podsmażamy z przyprawiamy na rumiano. Dosypujemy garam masala, cukier i dorzucamy pomidory z puszki. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki i dorzucamy na patelnię. Podsmażamy z całością przez około 15 minut do połączenia smaków. Tak przygotowany kurczak może być podawany z odrobiną jogurtu naturalnego lub z chlebkiem pita.
Kurczak po tajsku: przepis
Oto składniki na kurczaka po tajsku:
- 2 łyżki masła
- 6 udek z kurczaka
- pół szklanki posiekanych orzechów ziemnych
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Sos:
- 3 łyżki sosu chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- łyżka sosu rybnego
- łyżka startego imbiru
- sok z limonki
Jak zrobić kurczaka po tajsku?
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Przygotowując sos, mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na bok do przegryzienia się. Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy kurczaka na złocisty kolor. Dolewamy sos i mieszamy dokładnie z kurczakiem. Tak przygotowanego wkładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika na 30 minut. Dekorujemy posiekanymi orzechami i kolendrą.
Kurczak pieczony: przepis
Oto składniki na kurczaka pieczonego:
- 1,5 kilogramowy kurczak
- 2 łyżki soli
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka suszonego tymianku
- cytryna
- główka czosnku
- 2 łyżki masła
- cebula
- 3 średnie marchewki
- koper włoski
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić kurczaka pieczonego?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Wcześniej umytego kurczaka wypełniamy tymiankiem, przekrojoną w pół cytryną i czosnkiem. Wierzch kurczaka smarujemy roztopionym masłem i przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym i wokół wrzucamy pokrojone marchewki, cebulę oraz koper włoski. Tak przygotowanego kurczaka pieczemy przez 1,5 godziny. Serwujemy z pieczonymi ziemniakami lub batatami.
Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Kurczak po indyjsku - przepis na aromatycznego kurczaka

Jak zrobić kurczaka pieczonego? Z cytryną, ziołami lub na butelce

PIERŚ Z KURCZAKA: kurczak curry, potrawka z kurczaka i inne

Pulpety z kurczaka w sosie koperkowym - przepis składniki i przygotowanie

Zapiekanka z kapustą pekińską - przepis składniki i przygotowanie

Kurczak nadziewany wątróbką - przepis składniki i przygotowanie

Potrawka z dynią i kurczakiem - przepis składniki i przygotowanie

Udka kurczaka z ajwarem - przepis składniki i przygotowanie

Pierś kurczaka nadziewana kaszą - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z pomidorami i kurczakiem - przepis, składniki i przygotowanie

Pierś kurczaka z morelą - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić kurczaka w sosie słodko kwaśnym? Prosty i szybki przepis

Kurczak z fasolką szparagową - przepis składniki i przygotowanie

Grillowana pierś z kurczaka z pesto - przepis składniki i przygotowanie

Szaszłyki pomidorowe - przepis składniki i przygotowanie

Kąski z kurczaka - przepis składniki i przygotowanie

Sałatka z makaronem i kurczakiem - przepis składniki i przygotowanie

Przepis na sałatkę z kurczakiem i makaronem - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić faszerowanego kurczaka - przepis składniki i przygotowanie

Kurczak faszerowany kaszą - przepis składniki i przygotowanie

Pikantny kurczak z kukurydzą - przepis składniki i przygotowanie

Kurczak w boczku - przepis składniki i przygotowanie

Kurczak pieczony - przepis składniki i przygotowanie

Kurczak po hindusku - przepis składniki i przygotowanie

Kurczak z czosnkiem i ziołami - przepis składniki i przygotowanie

Kurczak z bakłażanem - przepis składniki i przygotowanie

Kurczak w sosie kremowym - przepis składniki i przygotowanie

Nadziewana pierś kurczaka - przepis składniki i przygotowanie

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - przepis na pyszny obiad

Grillowana pierś kurczaka - przepis składniki i przygotowanie

Przystawka z kurczaka - przepis składniki i przygotowanie

Kurczak z pieczarkami - przepis składniki i przygotowanie

Kurczak z ananasem - przepis, składniki i przygotowanie

Kurczak duszony

Kurczak pieczony w boczku - danie główne

Pikantne udka kurczaka w sezamie

Pieczony kurczak faszerowany wątrobką

Kurczak z bobem i kurkami

Kurczak z ryżem, kolorową papryką i dymką

Kurczak w panierce sezamowej

Kurczak z fasolką szparagową - przepis
