Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 250 g piersi z kurczaka
- około 500 g warzyw: fasolki szparagowej, brokułów, marchewki, kukurydzy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- przyprawy według uznania, np. przyprawa do kurczaka, gyros, chili
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kurczaka z fasolką szparagową i brokułami!
- Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kostkę.
- Dopraw wszystkimi przyprawami i zalej 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
- Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój. Jeśli używasz mrożonych zamiast świeżych, nie rozmrażaj ich.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, wyłóż na nie pokrojone warzywa. Posyp je przyprawami.
- Na warzywa wyłóż kawałki piersi z kurczaka.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez około 50-60 minut, na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię.
Zobacz więcej przepisów z fasolką szparagową:
20 dań z fasolki szparagowej
Gulasz warzywny z fasolką szparagową
Jak gotować fasolkę szparagową?
Sałatka z jajkiem i fasolką szparagową