Poziom trudności:
średni
Składniki:
- kurczak, najlepiej o wadze ok. 1,5 kg
- 2 duże gruszki
- 3 średnie jabłka
- 6 sporych plastrów wędzonego boczku
- tymianek (najlepiej świeży)
- przyprawa do kurczaka
- pieprz
- 2 czubate łyżki masła
Przygotowanie:
1. Opłukanego kurczaka natrzyj przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz tymiankiem.
2. Gruszki i jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
3. Nafaszeruj kurczaka i zepnij go wykałaczkami lub zaszyj.
4. Ułóż mięso w naczyniu do pieczenia
5. Obłóż je kawałkami wędzonego boczku, pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki.
6. Wlej pół szklanki wody, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 190°C.
7. Piecz przez półtorej godziny (lub dłużej, zależnie od wielkości kurczaka).
8. W czasie pieczenia polewaj powstałym sosem.
9. Jabłka usmaż na maśle, obłóż nimi kurczaka i piecz jeszcze przez 20 minut.
9. Jeśli kurczak zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj go folią aluminiową (srebrną stroną do środka).
Przepis z "Poradnika domowego"
2. Gruszki i jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
3. Nafaszeruj kurczaka i zepnij go wykałaczkami lub zaszyj.
4. Ułóż mięso w naczyniu do pieczenia
5. Obłóż je kawałkami wędzonego boczku, pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki.
6. Wlej pół szklanki wody, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 190°C.
7. Piecz przez półtorej godziny (lub dłużej, zależnie od wielkości kurczaka).
8. W czasie pieczenia polewaj powstałym sosem.
9. Jabłka usmaż na maśle, obłóż nimi kurczaka i piecz jeszcze przez 20 minut.
9. Jeśli kurczak zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj go folią aluminiową (srebrną stroną do środka).
Przepis z "Poradnika domowego"