Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
Na pesto:
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka bazylii
- 10 ml oliwy
- 5 dag orzeszków piniowych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na grillowaną pierś z kurczaka z pesto!
- Bazylię umyj, osusz i drobno posiekaj razem z obranym czosnkiem.
- Orzeszki piniowe podsmaż na suchej patelni.
- Wszystko przełóż do malaksera, rozdrobnij i wymieszaj razem z oliwą.
- Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Natrzyj z obu stron solą i pieprzem.
- Następnie wymieszaj z pesto.
- Odstaw na 30 minut do lodówki.
- Piecz na rozgrzanym grillu 5-10 minut, od czasu do czasu obracając.
- Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Zobacz więcej przepisów na grilla:
Sałatka z serem feta - przepis video
Ryby z grilla - przepis
Szaszłyki bałkańskie z grilla - przepis
Karkówka w piwie - przepis
Cevapcici - przepis na grilla