Składniki:
- 50 dag kurek
- podwójna pierś kurczaka (50 dag)
- 2 duże pomidory
- 30 dag bobu
- cebula
- szklanka kremówki
- ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso przekrój na 4 kotlety. Rozmaryn wymieszaj z oliwą, octem, szczyptą soli i pieprzem. Do marynaty włóż mięso, chłodź godzinę.
- Kurki oczyść. Pomidory obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Bób obgotuj i obierz. Na dużej patelni rozgrzej masło, przesmaż cebulę z czosnkiem, dodaj kurki i pomidory. Wlej śmietanę. Oprósz solą, pieprzem, duś 20 min. Na 3 min przed końcem duszenia dodaj bób. Kurczaka usmaż na patelni, ułóż na talerzu, polej sosem kurkowym.