Pierś kurczaka nadziewana kaszą - przepis składniki i przygotowanie

Jeśli szukasz pomysłu na nietypowy obiad, przetestuj nasz pomysł na pierś kurczaka nadziewaną kaszą!
Weronika Kwaśniak / 06.10.2016 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Pierś kurczaka nadziewana kaszą - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 8 kapeluszy suszonych grzybów
  • szklanka kaszy gryczanej
  • łyżka startego sera żółtego
  • olej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierś kurczaka nadziewaną kaszą gryczaną! To danie obiadowe, które idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków, chociaż ja lubię serwować je też przewrotnie z... kaszą gryczaną.

  1. Piersi kurczaka umyj, osusz.
  2. W każdej wytnij kieszonkę.
  3. Oprósz solą i pieprzem.

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym

  1. Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Grzyby ugotuj w całości w niewielkiej ilości osolonej wody. Gdy zmiękną, wyjmij z wywaru i osusz.
  3. Ugotowaną kaszę wymieszaj z serem.
  4. Do każdej kieszonki w mięsie włóż po dwa grzyby i farsz z kaszy.
  5. Mięso zepnij.

Piersi kurczaka zapiekane w serze

  1. Na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż piersi.
  2. Przełóż faszerowane kaszą piersi do żaroodpornego naczynia, przykryj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C. Piecz przez około 15 minut.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA