Udka kurczaka z ajwarem - przepis składniki i przygotowanie

Pikantne, o specyficznym posmaku... Przygotuj udka kurczaka z ajwarem!
Weronika Kwaśniak / 17.10.2016 06:57
DRUKUJ PRZEPIS
Udka kurczaka z ajwarem - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 udek z kurczaka
  • 150 g ajwaru (sosu paprykowego)
  • kilka gałązek bazylii
  • gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • słodka papryka
Przygotowanie:

Zobacz przepis na udka kurczaka z ajwarem! Ta węgierska pasta z papryki nadaje daniom bardzo ciekawego posmaku. Warto przetestować!

  1. Udka kurczaka umyj i natrzyj przyprawami.
  2. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.  

Udka pieczone - przepis

  1. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kurczaka.
  2. Gdy udka będą już rumiane, przełóż je do rondelka lub garnka, podlej odrobiną wody i zagotuj pod przykryciem.

Udka pieczone w ziołach - przepis

  1. Bazylię i tymianek drobno posiekaj.
  2. Dodaj ajwar, czosnek, tymianek i bazylię, chwilę podduś.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA