Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 150 g ajwaru (sosu paprykowego)
- kilka gałązek bazylii
- gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- słodka papryka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na udka kurczaka z ajwarem! Ta węgierska pasta z papryki nadaje daniom bardzo ciekawego posmaku. Warto przetestować!
- Udka kurczaka umyj i natrzyj przyprawami.
- Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kurczaka.
- Gdy udka będą już rumiane, przełóż je do rondelka lub garnka, podlej odrobiną wody i zagotuj pod przykryciem.
Udka pieczone w ziołach - przepis
- Bazylię i tymianek drobno posiekaj.
- Dodaj ajwar, czosnek, tymianek i bazylię, chwilę podduś.