Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- słodka papryka w proszku,
- olej do smażenia,
- 4 łyżki sosu sojowego.
Sos słodko-kwaśny:
- 1 puszka ananasa w syropie (możesz pominąć ten dodatek),
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 cebula,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- odrobina chili,
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego,
- 1/2 szklanki wody,
- sól,
- cukier brązowy.
Przygotowanie:
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym idealnie łączy się z warzywami. Warto dodać do niego kolorową paprykę, ale dobrze będzie pasować również marchewka lub cukinia.
Jeśli chcesz postawić na zupełny misz-masz smaków, użyj nieco większej ilości chili. Słodki i kwaśny posmak będą wtedy przełamane pikantnym dodatkiem.
- Kurczaka oczyść, umyj i pokrój na nieduże kawałki.
- Polej sosem sojowym i odstaw do lodówki na pół godziny.
- Następnie mięso odcedź, posyp słodką papryką i smaż na gorącym oleju.
- Paprykę i cebulę oczyść, pokrój w kostkę i przesmaż na patelni.
- Ananasa osącz z syropu i pokrój. Jeśli pominiesz dodatek ananasa, sos i tak będzie słodki.
- W miseczce wymieszaj syrop ananasowy, koncentrat, ocet winny, chilli (ilość zależy od tego, czy chcesz mieć bardzo ostry czy łagodny sos) i wlej na patelnię z warzywami.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą, wlej do sosu na patelni i zagotuj, ciągle mieszając.
- Dodaj ananasa, wymieszaj z kurczakiem.
- Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.
Sprawdź inne pomysły na dania z kurczaka:
Pierś kurczaka z morelą
Kurczak z fasolką szparagową
Potrawka z dynią i kurczakiem
Kurczak w sosie śmietanowym
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym
Czerwone curry z kurczakiem