Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Pierś z kurczaka można serwować na setki sposobów. Pasuje do dań głównych, przekąsek i sałatek. Jest jednym z najbardziej popularnych i uniwersalnych rodzajów mięsa. Można je podawać z makaronem, ryżem, kaszą i wieloma innymi produktami. Jeśli ugotujesz je na parze, będzie też bardzo dietetyczne. Jeżeli pieczesz pierś z kurczaka w piekarniku, warto zawinąć ją w folię aluminiową - dzięki temu zachowa soczystość, a mięso nie stanie się suche i łykowate. Szukasz przepisu na pyszne dania z piersi z kurczaka? Mamy mnóstwo inspiracji!
Jak zrobić szaszłyki z kurczakiem na słodko? Pierś z kurczaka pokrój w średnią kostkę, przełóż do miseczki, polej sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Dodaj czosnek. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Papryki pokrój w średnią kostkę, banana na sześć części, obraną pomarańczę pokrój na kawałki.
Przygotowane składniki nadziej na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki z piersią z kurczaka raz jeszcze oprósz solą i pieprzem. Usmaż na kilku łyżkach oleju.
Oto składniki na zapiekankę z piersi z kurczaka i ryżu:
1,5 szklanki ryżu,
upieczona lub usmażona pierś z kurczaka, pokrojona na małe kawałki,
puszka kukurydzy,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
papryczka chili,
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
puszka krojonych pomidorów,
puszka bulionu warzywnego,
4 łyżki oleju,
szczypta słodkiej papryki,
15 dag twardej fety,
10 dag tartego żółtego sera,
sól,
pieprz.
Jak zrobić zapiekankę z piersi z kurczaka i ryżu? Ryż ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku. Czosnek i cebulę obierz, a potem posiekaj. Na oleju przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Dodaj pomidory, zioła, sól, paprykę słodką i pieprz. Duś około 10 minut.
Teraz do dania wlej bulion. Połącz z ryżem, kurczakiem i odsączoną kukurydzą. Masę przełóż do foremki. Fetę pokrój w kostkę, danie posyp fetą oraz tartym serem. Zapiekankę z piersią z kurczaka piecz przez mniej więcej 30 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C.
Jak zrobić roladki z piersi z kurczaka? Z liści kapusty odetnij nerwy i obgotuj je lekko we wrzątku. W mięsie natnij nożem głębokie kieszonki. Oprósz solą i pieprzem. Paprykę i połowę sera potnij na podłużne paski. Od każdego liścia odetnij mały kawałek takiej wielkości, aby dało się w niego zawinąć paprykę i ser. Zawiniątka włóż w kieszonki w mięsie i zepnij dokładnie wykałaczkami. Posyp z wierzchu przyprawą do kurczaka i podsmaż na rozgrzanym oleju.
Pozostały ser zetrzyj na tarce i posyp nim liście kapusty. Podsmażoną pierś z kurczaka zdejmij z patelni, usuń wykałaczki i zawiń w liście kapusty. Zwiąż szczypiorkiem, który - żeby był elastyczny - zamocz we wrzątku. Pakieciki ułóż w żaroodpornym naczyniu, włóż łyżkę masła i posiekany czosnek, przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do temperatury 150 stopni C piekarnika i piecz roladki z kurczaka przez około 20 minut, aby mięso doszło.
Tarta z kurczakiem to obiad, który zrobisz w 30 minut, jeśli użyjesz gotowego spodu do tarty lub ciasta francuskiego. Jeśli nie chcesz jednak używać półproduktów, ten przepis na tartę z kurczakiem zawiera też przepis na idealny spód.
Kurczak po indyjsku to danie, które możesz podać z ryżem lub z makaronem. Podstawą smaku kurczaka po indyjsku jest odpowiednia kompozycja mleka kokosowego i przypraw: curry i sosu sojowego.
Szparagi z piersią z kurczaka z aromatycznym sosem z rukoli i pestek dyni. Wybierz zieloną, białą lub fioletową odmianę. Ugotuj je w wodzie, a drób podsmaż na złoty kolor. Możesz upiec ją także w folii, by była soczysta.
Risotto z kurczakiem przyrządź na domowym bulionie i białym winie. Dodaj do niego również czerwoną paprykę oraz zielony groszek, a stworzysz sycące danie dla całej rodziny.