Przygotowanie:
Zobacz przepis na kurczaka nadziewanego wątróbką! To danie polecamy na świąteczny lub niedzielny obiad.
-
Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i odstaw na 1-2 godziny.
-
Bułkę namocz w mleku i dokładnie odciśnij.
-
Wątróbki oczyść i posiekaj.
Kurczak po karaibsku - przepis
-
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z łyżką miękkiego masła, dodaj odciśniętą bułkę, wątróbki i natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszaj.
-
Białko ubij z solą na sztywną pianę i dodaj do masy.
-
Całość dopraw solą i pieprzem.
-
Skórę nad piersiami kurczaka delikatnie unieś do góry.
-
Przygotowany farsz ułóż na piersiach pod skórą i włóż do środka kurczaka.
-
Otwory zaszyj bawełnianą nicią. Nóżki zwiąż.
Jak zrobić faszerowanego kurczaka?
-
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
-
Kurczaka posmaruj pozostałym masłem, oprósz przyprawą do kurczaka i piecz mniej więcej 60 minut.
-
Podczas pieczenia polewaj kurczaka wytapiającym się tłuszczem.