Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kurczak (ok. 1,7 kg)
- szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- duża cebula
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki zielonej czubrycy
- łyżka przyprawy do kurczaka
- łyżka majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 6 łyżek oleju
- kawałki cytryny
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kurczaka faszerowanego kaszą!
- Kaszę ugotuj w bulionie, przestudź.
- Cebulę posiekaj, przesmaż na 2 łyżkach oleju razem z posiekaną natką, jajkami, rozmarynem, łyżką czubrycy i sporą ilością pieprzu.
- Wymieszaj z kaszą i parmezanem.
- Pozostały olej wymieszaj z resztą czubrycy, przyprawą do kurczaka, majerankiem, pieprzem, słodką papryką i posiekanym czosnkiem.
- Natrzyj kurczaka, nadziej farszem.
- Zepnij otwór, ułóż kurczaka na blasze.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Po 20 minutach temperaturę zmniejsz do 170 stopni, przykryj folią aluminiową i piecz 2 godziny, polewając co jakiś czas kilkoma łyżkami wody.
- Podawaj z kawałkami cytryny.