Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kurczak ważący ok. 1,5 kg
- po kilka suszonych moreli i fig
- 5 dag rodzynek
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1/4 szklanki mleka
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 8 dag masła
- 2 jajka
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić faszerowanego kurczaka!
- Kurczaka oczyść, opłucz, osusz.
- Natrzyj solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce.
- Bakalie umyj w ciepłej wodzie, namocz, większe posiekaj.
- Tartą bułkę zalej wrzącym mlekiem, odstaw.
- Wątróbkę oczyść, opłucz, osącz, drobno posiekaj.
- Namoczoną bułkę rozetrzyj z połową masła i żółtkami.
- Dodaj do wątróbki razem z posiekaną natką, bakaliami i ubitymi białkami.
- Dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku gałką, cynamonem, solą i pieprzem.
- Przygotowanym farszem napełnij wnętrze kurczaka, pozostawiając w nim nieco wolnego miejsca (w czasie pieczenia farsz zwiększa swoją objętość i może wypłynąć).
- Zaszyj, ułóż w brytfannie.
- Posyp wiórkami masła.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz 20 minut.
- Potem obniż temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze około 70 minut, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem.