Składniki:
- duży kurczak
- 20 dag wątróbki kurzej
- 2 kajzerki
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka natrzyj solą, pieprzem, chłodź godzinę. Bułki namocz w mleku, odciśnij. Wątróbkę opłucz, oczyść z błonek, zmiel z bułką. Dodaj żółtka. Masę dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Białka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z wątróbką. Masą nafaszeruj kurczaka, zaszyj, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej stopionym masłem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 25 min zmniejsz temp. do 180 st. i piecz 45 min, często podlewając powstałym sosem i gorącą wodą.