Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 300 g miąższu dyni
- 2 czerwone papryki
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- cebula
- pomidor
- szklanka wody
- szczypiorek
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na potrawkę z dynią, kurczakiem i papryką! To danie możesz serwować z chlebem, ziemniakami, ryżem, a nawet kaszą. Jest idealne na chłodne, jesienne dni!
- Pierś z kurczaka umyj i osusz. Pokrój ją w kosteczkę.
- Posyp przyprawami.
- W kostkę pokrój również umytą paprykę, dynię i pomidora.
- Posiekaj cebulę.
- Koncentrat pomidorowy rozmieszaj z wodą.
- Rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka oraz cebulę.
- Dodaj pokrojoną paprykę, dynię i pomidora. Dopraw ponownie.
- Wszystko razem duś pod przykryciem. Po kilku minutach zalej rozcieńczonym koncentratem pomidorowym.
Co zrobić z dyni - 68 sprawdzonych przepisów
- Duś danie przez około 10 minut, aż dynia będzie miękka.
- Gotową potrawkę z dyni i kurczaka posyp posiekanym szczypiorkiem.