Reklama

Jak zrobić pitę? Te pyszne, okrągłe chlebki tak popularne w krajach Bliskiego Wschodu, a także w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej, przygotujesz w kilka minut. Podczas pieczenia ciasto rośnie i tworzy kieszonkę, którą wypełnia się mięsem i/lub warzywami oraz najróżniejszymi sosami - najczęściej ostrymi i tymi na bazie jogurtu.

Reklama

Pita wykorzystywana jest głównie do kebabów i falafeli, ale wariacji na temat nadzienia tego arabskiego chlebka może być nieskończenie wiele. Pita doskonale pasuje również podana oddzielnie jako przekąska np. do hummusu i oliwek.

Przepis na chlebek pita

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml wody,
  • 5 g drożdży instant,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, sól i wymieszaj całość.
  2. Stopniowo dodawaj wodę, a następnie oliwę. Ciasto wyrabiaj przez 5 minut ręcznie lub mikserem planetarnym
  3. Gotowe ciasto włóż do miski wysmarowanej oliwą i zostaw na godzinę, aż wyrośnie.
  4. Ciasto podziel na kawałki (wielkości średniego ziemniaka) i uformuj z niego około 12 kulek. Zostaw je na kolejną godzinę na powierzchni posypanej mąką.
  5. Następnie każdą z kulek rozwałkuj na cienki, około półcentymetrowy placek. Każdy placek po rozwałkowaniu schowaj pod przykryciem.
  6. Pity wstaw do piekarnika nagrzanego do około 220 stopni Celsjusza i piecz, aż się zarumienią - około 15 minut.
  7. Pity powinny same się „otworzyć”, kiedy ciasto dostatecznie spęcznieje w piekarniku.
  8. Gotowe chlebki, aby nie stwardniały, zawiń po upieczeniu w folię aluminiową.
fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów:
Jak zrobić omlet?
Jak zrobić tatar?
Jak zrobić nuggetsy?

Reklama
Reklama
Reklama