Jak zrobić pitę? Te pyszne, okrągłe chlebki tak popularne w krajach Bliskiego Wschodu, a także w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej, przygotujesz w kilka minut. Podczas pieczenia ciasto rośnie i tworzy kieszonkę, którą wypełnia się mięsem i/lub warzywami oraz najróżniejszymi sosami - najczęściej ostrymi i tymi na bazie jogurtu.
Pita wykorzystywana jest głównie do kebabów i falafeli, ale wariacji na temat nadzienia tego arabskiego chlebka może być nieskończenie wiele. Pita doskonale pasuje również podana oddzielnie jako przekąska np. do hummusu i oliwek.
Przepis na chlebek pita
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml wody,
- 5 g drożdży instant,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, sól i wymieszaj całość.
- Stopniowo dodawaj wodę, a następnie oliwę. Ciasto wyrabiaj przez 5 minut ręcznie lub mikserem planetarnym
- Gotowe ciasto włóż do miski wysmarowanej oliwą i zostaw na godzinę, aż wyrośnie.
- Ciasto podziel na kawałki (wielkości średniego ziemniaka) i uformuj z niego około 12 kulek. Zostaw je na kolejną godzinę na powierzchni posypanej mąką.
- Następnie każdą z kulek rozwałkuj na cienki, około półcentymetrowy placek. Każdy placek po rozwałkowaniu schowaj pod przykryciem.
- Pity wstaw do piekarnika nagrzanego do około 220 stopni Celsjusza i piecz, aż się zarumienią - około 15 minut.
- Pity powinny same się „otworzyć”, kiedy ciasto dostatecznie spęcznieje w piekarniku.
- Gotowe chlebki, aby nie stwardniały, zawiń po upieczeniu w folię aluminiową.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów:
Jak zrobić omlet?
Jak zrobić tatar?
Jak zrobić nuggetsy?