Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 duże podwójne piersi z kurczaka
- ok. 10 moreli
- pęczek mięty
- 2 łyżeczki masła
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierś kurczaka z miętą!
- Podwójne piersi z kurczaka rozdziel na połówki.
- W każdej wytnij cienkim nożem kieszeń i natrzyj w środku solą i pieprzem.
- Listki mięty oderwij od gałązek.
- Połowę posiekaj i utrzyj z miękkim masłem.
- Owoce umyj, przekrój na połówki i usuń pestki.
- Na morele nałóż masę miętową i włóż do kieszeni w mięsie.
- Zepnij wykałaczkami, skrop oliwą i ułóż w formie do pieczenia.
- Pozostałe listki zamocz w oliwie i ułóż na mięsie.
- Przygotowane danie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz około 30 minut.
Zobacz więcej pomysłów na pierś z kurczaka:
Paella z kurczakiem - przepis
Kurczak z fasolką szparagową - przepis
Kurczak po karaibsku - przepis
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - przepis video