Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu
- pierś kurczaka
- 3 średnie kolorowe papryki
- 5 dag płatków migdałowych
- 1/2 pęczka dymki
- 1/2 łyżeczki kurkumy n ząbek czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
- mielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj do miękkości w dużej ilości wody ze szczyptą soli i kurkumą, a następnie starannie odcedź na sicie.
- Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i pieprzem. Usmaż na oleju. Papryki oczyść z pestek i gniazd nasiennych, po czym pokrój w dużą kostkę. Delikatnie przesmaż na oleju. Ryż wymieszaj z kurczakiem i papryką. Dopraw do smaku pieprzem. Przełóż na półmisek, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi i drobno posiekaną dymką.