Kurczak z ryżem, kolorową papryką i dymką

Lekki i pełen przypraw!
/ 20.08.2013 15:49
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak z ryżem, kolorową papryką i dymką Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 480 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 szklanki ryżu
  • pierś kurczaka
  • 3 średnie kolorowe papryki
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 1/2 pęczka dymki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy n ząbek czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • mielony pieprz
  • sól
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotuj do miękkości w dużej ilości wody ze szczyptą soli i kurkumą, a następnie starannie odcedź na sicie.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i pieprzem. Usmaż na oleju. Papryki oczyść z pestek i gniazd nasiennych, po czym pokrój w dużą kostkę. Delikatnie przesmaż na oleju.  Ryż wymieszaj z kurczakiem i papryką. Dopraw do smaku pieprzem. Przełóż na półmisek, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi i drobno posiekaną dymką.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA